BonAir
بن ایر

گلستان در قعر جدول تعیین حریم

تعرض به آثارتاریخی به واسطه نبودحریم، میراث فرهنگی برنامه ای ندارد

تعرض به آثارتاریخی به واسطه نبودحریم، میراث فرهنگی برنامه ای ندارد

بن ایر: گرگان- با وجود ثبت ۸۲۵ اثر تاریخی استان در لیست آثار ملی، میراث فرهنگی گلستان تنها ۱۵ اثر تاریخی را تعیین حریم كرده، عملكردی كه گلستان را در پله سی ام از ۳۱ استان قرار داده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- الهام رئوفی فر: بر مبنای بند ۱۲ ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی كشورمصوب مجلس شورای اسلامی، یكی از وظایف این سازمان تعیین حریم بناها، مجموعه ها، محوطه ها و تپه های تاریخی ثبت شده و ضوابط خاص معماری و طراحی داخل حریم است. اما با نگاهی به آثار و بناهای تاریخی استان مانند خانه دائمی، شفیعی، كبیری كه حریم منظری، بصری و درجه یك آن صدمه دیده یا مسجد جامع گرگان كه بر اثر ساخت و ساز ناهمگون خدشه به حریم درجه ۱و۲ آن وارد شده، صدمه هایی كه كاخ آغا محمدخان قاجار دیده، لطمه به حریم فنی برج قابوس، خدشه به حریم گورستان خالد نبی و خراش بر پیكر برج رادكان، همه همه گواه نبود تعیین حریم مشخص برای صیانت از آثار تاریخی استان است.
اغلب بناهای تاریخی استان فاقد حریم قانونی است
نبود حریم مصوب برای آثار تاریخی استان را شاید بتوان عامل اصلی صدمه دیدگی خیلی از آثار و بناهای تاریخی این منطقه دانست چراكه ثبت یك اثر به تنهایی ضامن حفاظت و ماندگاری آن بنا در دراز مدت نخواهد بود این همان نكته ای است كه یك كارشناس ارشد مرمت ابنیه و بافت های تاریخی هم به آن تاكید داشته و می گوید: اغلب آثار ثبت شده یا حریم مصوب ندارند و یا اگر دارند به حریم آنها تجاوز شده است. مصداق این مورد ساخت بنایی در مجاور خانه كبیری با ارتفاعی بیشتر از آنچه در ضوابط ساخت و ساز بافت آمده است.
مریم ابوجعفری با اشاره به اینكه باید ضوابط و مقررات قانونی حریم بناها تدوین و اجرا شود، می افزاید: اغلب بناهای تاریخی استان فاقد حریم قانونی هستند و به علت نبود همین قانون مشخص، اقدامات دراین حوزه سلیقه ای است.
مشخص نشدن حریم آثار تاریخی فرصتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی است تا خویش را ملزم به رعایت قانون ندانسته به راحتی در تخریب یك بنا، شاید به ظاهر غیر عمد، اقدام كنندبه باور كارشناسان، مشخص نشدن حریم آثار تاریخی فرصتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی است تا خویش را ملزم به رعایت قانون ندانسته به راحتی در تخریب یك بنا، شاید به ظاهر غیر عمد، اقدام نمایند درحالی كه تعیین حریم آثار تاریخی دست خیلی از افراد را كوتاه می كند چونكه در صورت هرگونه صدمه وارده به اثر تاریخی می توان با استفاده از مراجع قضایی وارد عمل شد.
۱۵ اثر شاخص استان حریم مصوب دارد
اما مسئول ثبت آثار و تعیین حرائم اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان از ثبت ۸۲۵ اثر تاریخی در استان خبر می دهد و می گوید: هم اكنون ۱۵ اثر شاخص استان حریم مصوب دارند.
مقداد میرموسوی محدودیت های اعتباری را عامل نبود تعیین حریم آثار تاریخی استان می داند و می افزاید: از طرفی حریم مصوب آثار تاریخی نوعی محدودیت برای مالكین بناهای اطراف اثر تاریخی بوجود می آورد كه این هم تبعاتی برای میراث فرهنگی استان خواهد داشت.

میراث گلستان برای راحتی حالش تعیین حریم انجام نمی دهد
درحالیكه مسئول ثبت آثار و تعیین حرائم اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان تعیین حریم مصوب آثار تاریخی را دارای تبعات برای این دستگاه می داند كارشناس حفاظت از بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این مورد را رد كرده و می گوید: اینكه نتوانیم تعیین حریم آثار تاریخی كه از وظایف میراث فرهنگی است را به علت تبعات آن انجام دهیم، سیاه نمایی است.
محمد سپنجی اضافه می كند: وظیفه میراث فرهنگی حفظ آثار تاریخی است نه اینكه تخریب این سازه های تاریخی را به تماشا بنشیند؛ دوستان میراث گلستان برای راحتی حالشان تعیین حریم انجام نمی دهند.
وی با اشاره به اینكه بعد از ثبت هر اثری باید به دنبال تعیین حریم آن بود، می افزاید: تمامی آثار تاریخی باید تعیین حریم داشته باشند؛ بسته به پرارزش بودن بنا حریم درجه ۱، ۲ و ۳ و منظری هم باید داشته باشد.

وظیفه میراث فرهنگی حفظ آثار تاریخی است نه اینكه تخریب این سازه های تاریخی را به تماشا بنشیند؛ دوستان میراث گلستان برای راحتی حالشان تعیین حریم انجام نمی دهندبه گفته این كارشناس حفاظت از بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی، دیوار تاریخی گرگان و شهر تاریخی جرجان نیاز به تعیین حریم دارد اما تابحال به آن توجه نشده است.
وی با اشاره به اینكه گلستان دارای رتبه ۳۰ در میان ۳۱ استان است، ادامه می دهد: تنها ۱۵ اثر تاریخی استان تعیین حریم شده كه در آن تپه ها، محوطه ها، غارها، گورستان ها و روستاهای تاریخی دیده نشده است.
سپنجی هزینه تعیین حریم یك بنا را حدود ۲.۵ میلیون تومان و تپه و محوطه تاریخی را ۲۵ میلیون تومان ارزیابی می نماید و می گوید: آخرین تعیین حریم گلستان سال ۸۱ است. از آن زمان تابحال اگر سالانه رقمی را به تعیین حریم بناها اختصاص می دادند بخشی از آثار استان حریم مصوب داشت.
وی از ثبت ۴۹ اثر تاریخی استان ظرف دو سال قبل خبر می دهد و می افزاید: مشخص نیست این تعداد آثار ثبت شده كی مقرر است تعیین حریم شود.
خبرگزاری مهر برای شفافیت اذهان عمومی و دریافت پاسخ موارد مطرح شده از جانب كارشناسان خواهان گفتگو با سارا اخوت معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تماس شد كه ایشان به پاسخگویی مسئول ثبت آثار و تعیین حرائم اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان بسنده كردند.
پیش از این هم خبرنگار خبرگزاری مهر برای دریافت توضیح با مدیركل این دستگاه تماس گرفت كه او هم به سایر مسئولان مانند معاونان یا رئیس شهرستان ارجاع داد. امیدواریم با پاسخگویی این مسئولان و تدوین سیاست های مناسب در حوزه حفظ آثار تاریخی شاهد رشد و شكوفایی استان در حوزه میراث فرهنگی باشیم.

1397/08/07
14:06:02
5.0 / 5
4476
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , فرهنگ , كشور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴