BonAir
بن ایر

غاری 70 میلیون ساله كه لانه كبوترها شده

غاری 70 میلیون ساله كه لانه كبوترها شده

به گزارش بن ایر غاری 70 میلیون ساله كه در قدیم قدما و پیش از قرون وسطی خانه انسانها بوده، دومین غار بزرگ آبی ایران به حساب می آید و حالا مسئولان ذیربط شهرستان مهاباد كه غاز در منطقه آنها قرار گرفته می خواهند دست و رویی سرش بكشند و به اصطلاح رنگ و رویی به آن ببخشند.


شجاعی، فرماندار مهاباد به خبرنگار ایسنا گفته، امسال بیشتر از یك میلیارد و 500 میلیون ریال برای طرح های عمرانی مناطق گردشگری مهاباد همچون بازسازی محوطه ورودی غار سهولان، تولید آلاچیق و پاركینگ صرف شده است.
غار سهولان دومین غار بزرگ آبی ایران است و در حدود 43 كیلومتری شمال شرقی مهاباد در محور مهاباد - بوكان در آذربایجان غربی قرار دارد. غار سهولان به زبان كردی به مفهوم یخبندان است و این غار در نزدیكی روستایی به همین نام قرار گرفته است. مردم محلی غار را كونه كوتر، یعنی لانه كبوتر هم می نامند. دلیل این نامگذاری وجود تعداد زیادی لانه كبوتر درون غار است.
غار سهولان شبیه غار علیصدر در همدان است. این غار آبی با جلوه های طبیعی و قندیل های منحصر به فردی كه دارد در دامنه رشته كوه های كوتر قرار دارد و این پدیده زیبا و نادر دارای 2 دهانه است. مطالعات غارشناسان نشان داده است كه این غار بر اثر فعالیت های زمین شناسی به اواخر دوره "كرتاسه" برمی گردد كه قدمت آن به ۷۰ میلیون سال قبل باز می گردد.

این غار 100 سال پیش برای نخستین بار توسط ژاك دمرگان فرانسوی مورد كاوش و بررسی قرار گرفت. بعد از آن در سالهای جنگ جهانی دوم هم توسط یك هیات انگلیسی باردیگر مورد مطالعه قرار گرفت و در مهرماه ۱۳۷۳ توسط غارشناسان ایرانی شناسایی شد. مساحت داخلی غار سهولان حدود 600 مترمربع است و محتویات غار سنگ های آهكی است و اختلاف دمای درون و بیرون غار بین 10 الی 15 درجه است.
در خرداد ماه سال۷۶ هم یك كمیته از اعضای غارشناسی آذربایجان غربی این غار را مورد بازدید و مطالعه قرار دادند. كارشناسان میراث فرهنگی معتقدند به استناد لایه های سفالی كه از منطقه دالان اصلی و تالار بزرگ و دهلیز ورودی كونه مالان بدست آمده این غار از هزاره های دوم و اول پیش از میلاد تا دوره پارتی و اسلامی و حتی زمان هایی از قرون وسطی مورد سكونت انسان ها قرار گرفته است.
تنها موجودات زنده این غار كبوتر چاهی و خفاش است كه قسمت هایی از غار را بعنوان آشیانه برگزیده اند. به علت تاریك بودن و نبود نور هیچ نوع جلبكی در آب دریاچه این غار رشد نكرده و به غیر از جانداران میكروسكوپی هیچ موجوی دیگری زیست نمی كند.
آب دریاچه غار بسیار شفاف و زلال است. عمق آن با وجود تاریك بودن تا چند متری قابل رویت است.
درجه حرارت در فصل تابستان و زمستان بین ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتیگراد در نوسان است و رطوبت حاكم بر غار هم بین ۷۰ تا ۸۰ درصد متغیر است كه در اثر رطوبت بالا روی سنگ ها و صخره ها با خزه های سبز و قهوه ای پوشیده شده و گاهی قطرات آب از بالای ایوان ها به روی سطح آب می چكد.
اولین دریاچه پیش روی گردشگران حدود ۲۰۰ متر وسعت دارد كه دارای آبی زلال و صاف است. دالان بالای سر این دریاچه افزون بر ۵۰ متر ارتفاع دارد و در انتهای آن دو دالان باریك به عرض دو متر دیده می گردد كه به دریاچه ها و دالان های بعدی باز می شوند.

ایرج شجاعی، فرماندار در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با تاكید بر اینكه تقویت زیر ساخت های گردشگری مهاباد بعنوان یكی از قطب های گردشگری استان باید مورد توجه قرار گیرد، ادامه داده، معرفی جاذبه های طبیعی، فرهنگی و تاریخی مهاباد می تواند منجر به تقویت صنعت گردشگری شود؛ باید به امر بوم گردی بعنوان یك صنعت و شغل توجه ویژه داشت و از این طریق امكان درآمدزایی و تولید اشتغال را فراهم نمود.
فرماندار مهاباد با اشاره به اینكه مهاباد دارای جاذبه های گردشگری فراوانی بوده و یك شهر كاملا توریستی است تصریح كرد: اعطای مجوز به افراد متقاضی راه اندازی مراكز اقامتی بوم گردی و تجهیز مكان های گردشگری به امكانات به روز همچون اقدامات دولت برای گسترش گردشگری و به دنبال آن تولید اشتغال در شهرستان است.
شجاعی با اشاره به اینكه تابحال 91 اثر تاریخی مهاباد ثبت ملی شده و 30 اثر هم برای ثبت معرفی شده است، تصریح كرد: زمینی برای ساخت موزه مهاباد كه نیاز اساسی شهرستان در بخش گردشگری می باشد فراهم گشته است. همینطور آسفالت جاده های منتهی به مهاباد، توسعه زیرساخت های گردشگری و زیباسازی شهری همچون اقدامات است كه نیازمند تامین اعتبار برای انجام فعالیت هستند.



1397/10/06
13:46:43
5.0 / 5
4468
تگهای خبر: تاریخی , توریست , فرهنگ , گردشگران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳