BonAir
بن ایر

گلایه شهروندان از كُندی عملیات اجرایی؛

بافت تاریخی گرگان در راه احیاء، حركت لاك پشتی است

بافت تاریخی گرگان در راه احیاء، حركت لاك پشتی است

به گزارش بن ایر اجرای كُند احیاء بافت تاریخی گرگان برای ساكنان محلات سبب مزاحمت شده و علامت سوال بوجود آورده اما مسئولان می گویند پس از سال ها بی تفاوتی، بافت الان در راه احیاء است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: بیشتر از یك سال از احیا بافت تاریخی گرگان در محلات مصلی، سرچشمه، نعلبندان و پاسرو می گذرد و اجرای كند احیا برای ساكنان این محلات سبب مزاحمت شده و برای شهروندان علامت سوال بوجود آورده است.
۳۱ فروردین سال ۱۳۹۴ همزمان با روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی تفاهم نامه چند جانبه ای بین شهرداری گرگان، اداره كل میراث فرهنگی، راه و شهرسازی، استانداری گلستان و دفتر بهسازی و احیا بافت تاریخی گرگان برای احیا سومین بافت باارزش ایران و وسیع ترین بافت تاریخی شمال كشور به امضا رسید.
در این تفاهم نامه احیا پنج گذر تاریخی – فرهنگی بافت قدیم گرگان در یك بازه زمانی پنج ساله در دستور كار قرار گرفت و احیا گذر پاسرو تا سبزه مشهد بعنوان اولویت اول تعیین شد.


پس از یك تأخیر چند ساله در نهایت احیا بافت تاریخی گرگان از محله های مصلی، سرچشمه، نعلبندان و پاسرو شروع شد و الان با كندی پیش می رود و برنامه احیا محلات دربنو، هتل خیام، میخچه گران، سبزه مشهد و سرپیر هنوز از جانب مسئولان اعلام نشده است.
معاون میراث فرهنگی گلستان در پاسخ به خبرنگار مهر در مورد علل اجرای كند احیا بافت تاریخی گرگان اظهار داشت: میراث فرهنگی مجری احیا بافت نیست و فقط در بحث جداره ها تفاهم نامه داریم.
كار متوقف است دلیل آنرا نمی دانیم
سارا اخوت اضافه كرد: سال قبل با عنایت به اعتبار، جداره های محور مصلی تا نعلبندان را اجرا كردیم و در مركز محله سرچشمه تفاهم و برنامه داریم.
وی افزود: این تفاهم نامه چند جانبه است؛ با عنایت به اینكه قانون شهرداری ها اجازه نمی دهد شهرداری در بناها ورود كند، قرار بر این بود جداره ها و كفسازی را شهرداری انجام دهد و ماهم در بناهای تاریخی، جداره ها و خود بناها ورود نماییم.
جابه جایی تأسیسات خیلی زمان گرفت؛ دستگاه های حفار همكاری نكردند و هزینه ها از جانب سایر دستگاه ها پرداخت نشد و هزینه آن روی دوش شهرداری افتاد معاون میراث فرهنگی گلستان خاطرنشان كرد: كار احیا در جداره سازی و كفسازی متوقف است دلیل آنرا نمی دانیم؛ میراث فرهنگی الان در محور مصلی تا نعلبندان اعتبار دارد و كارگاه های مرمت تك بناها در این محور (خانه تقوی و شیرنگی) فعال است و نمی توانیم اعتبار مركز محله ای را به مركز محله دیگر منتقل نماییم.
در حالی كه اخوت از توقف عملیات اجرایی احیا خبر می دهد اما معاون شهرسازی و معماری شهرداری گرگان از وقت گیر بودن جابه جایی تأسیسات می گوید و از همكاری نكردن دستگاه های حفار كه سبب كندی اجرای احیا بافت شده است، گلایه دارد.
مجید طاهری به خبرنگار مهر اظهار نمود: سال قبل كار احیا گذر اول بافت شروع شد و كفسازی مركز محله سرچشمه و جداره سازی تكایای كنار امامزاده نور از وظایف شهرداری گرگان بود كه انجام شد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری گرگان با این توضیح كه مرمت خانه دارویی با اعتباری ۲.۵ میلیارد تومانی به پایان رسیده و عملیات اجرایی بخشی از خیابان خمینی در حال انجام می باشد، اظهار داشت: مقداری از برنامه عقب هستیم؛ جابه جایی تأسیسات بسیاری از ما زمان گرفت؛ دستگاه های حفار همكاری نكردند و هزینه ها از جانب سایر دستگاه ها پرداخت نشد و هزینه آن روی دوش شهرداری افتاد.

ناهماهنگی بین دستگاه ها عامل كندی احیا بافت
وی اضافه كرد: در خیابان غذا پیشرفت خوبی داشته ایم و كفسازی ۱۵ متری پاسرو هم در حال انجام است؛ اجرای كند احیا بافت گرگان را باید در ناهماهنگی بین دستگاه ها جستجو كرد اما تجربه كافی نداشتن شهرداری در كار احیا و سخت بودن كار هم مزید علت بوده است.
طاهری خاطرنشان كرد: شهرداری برای اولین بار سال قبل به مبحث مرمت بافت تاریخی گرگان ورود كرده بود، ما تجربه كاری كافی در این عرصه نداشتیم و كار برای ما سخت بود؛ جابه جایی تأسیسات و تیرهای برق خارج از هزینه هایی بود كه ما در شهرداری پیشبینی كرده بودیم اما حین كار مجبور به انجام آن شدیم.
وی با اشاره به اینكه تأیید شدن نقشه ها از جانب میراث فرهنگی هم فرایند خاص خودش را دارد، افزود: مرمت و احیا بافت كاری سخت و زمان بَر است مانند اجرای سایر پروژه های همچون روگذر و … سریع صورت نمی گیرد اما امید داریم با تجربیاتی كه سال قبل كسب كرده ایم امسال با سرعت بیشتری در راه احیا بافت تاریخی گرگان گام برداریم.
چندی پیش هم عبدالرضا دادبود، شهردار گرگان در آئین گرامیداشت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی گلستان خواهان تحقق قول های داده شده دستگاه ها در ستاد بازآفرینی شده و گفته بود كه در حالیكه شهردار ی یكی از دستگاه های قدرتمند اجرایی می باشد اما كار در بافت تاریخی دشوار می باشد و اگر حمایت سایر دستگاه ها نباشد كار برای شهرداری سخت تر می شود.
احیا بافت تاریخی گرگان در یك محیط كاملاً شهری و در دل بافت زنده در حال انجام می باشد و ترافیك و رفت و آمدها و … روند كار را كُند می كند در حالیكه اجرای كند احیا بافت تاریخی گرگان برای ساكنان محلات سبب مزاحمت شده و برای شهروندان علامت سوال بوجود آورده اما مدیر دفتر بهسازی و احیا بافت تاریخی گرگان اقدامات انجام شده پارسال را مثبت ارزیابی می نماید و اعتقاد دارد برنامه های مرمت و احیا تقویم پذیر نیست و الان بافت تاریخی گرگان در راه احیا قرار دارد.
حسین كتولی به خبرنگار مهر اظهار نمود: آن اتفاق مهمی كه بعنوان برنامه اقدام مشترك بازآفرینی بافت تاریخی گرگان به دنبال آن بودیم پارسال محقق شده است.
وی اضافه كرد: راه و شهرسازی و شهرداری گرگان دو دستگاهی بودند كه تا پیش از سال قبل ورود جدی به بافت تاریخی گرگان نداشتند اما سال قبل اتفاقات خوبی رقم خورد و از مردادماه شهرداری به صورت رسمی به مبحث احیا بافت ورود كرد و طراحی چندین پروژه و عملیات اجرایی سه پروژه را به پایان رساند.
وی افزود: قرار بود راه و شهرسازی در ارتقا كیفیت فضاهای عمومی گام بردارد و تابحال مرمت سه تكیه تمام شده و مرمت سه تكیه در حال انجام می باشد.
كار مرمت تقویم پذیر نیست
مدیر دفتر بهسازی و احیا بافت تاریخی گرگان افزود: دو مبحث در این راستا باید مدنظر قرار گیرد؛ حوزه مرمت در ادبیات برنامه، تقویم پذیر نیست و نمی گردد برای آخر آن زمان مشخص كرد، به علاوه اینكه جنس كار مرمتی مثل جنس كار معماری نیست؛ شما در معماری با زمین خالی مواجه هستید پی، اسكلت و دیوارچینی را در آن اجرا می كنید اما در مرمت با بنایی مواجه هستید كه نمی دانید چقدر استقامت دارد و تا وقتی شروع نكرده اید نمی دانید چه میزان مصالح با چه متریال و كیفیتی نیاز دارید و چه چیز مشخصاً باید جابه جا شود.
وی خاطرنشان كرد: همینطور به این مورد دقت داشته باشید احیا بافت تاریخی گرگان در یك محیط كاملاً شهری و در دل بافت زنده در حال انجام می باشد و ترافیك و رفت و آمد ها و … روند كار را كُند می كند.

كتولی بیان كرد: در عین حال كه معتقدم به علل مطرح شده احیا بافت تاریخی گرگان از نظر كالبدی كُند و درگیر بروكراسی های اداری است اما در نظر داشته باشید بخش خصوصی و مردمی در احیا بافت با قدرت پارسال گام برداشته اند.
وی خاطرنشان كرد: پارسال ۶ بنای تاریخی در دل بافت توسط بخش خصوصی خریداری شده و در حال مرمت و احیا است.
وی متذكر شد: احیا چیزی نیست كه یك روزه صورت گیرد، بنا و بافت تاریخی كه ۴۰۰ سال طول كشیده تا به تدریج درست شود و در طول ۷۰ تا ۸۰ سال خراب شده را نمی توان در بازه زمانی پنج تا ۱۰ ساله به حالت اولیه باز گرداند؛ مهم مسیر است اینكه احساس كنید در راه تخریب بافت قرار داریم یا احیا.
كتولی با اشاره به اینكه الان بافت تاریخی گرگان در راه احیا قرار دارد، تاكید كرد: احیا به زور اتفاق نمی افتد؛ اگر احیا را بعنوان زندگی معنا نماییم بافت تاریخی گرگان زنده است اما اگر منظور از احیاءدیدن اتفاق و جاذبه فوق العاده و كم شدن فرسودگی و همینطور گردشگری پررونق است؛ كه الان بافت تاریخی گرگان در راه احیا است.
وی تصریح كرد: اگر بیشتر فشار بیاوریم و دستگاه ها را به كندكاری متهم نماییم چون بافت پیچیدگی و كندی مسیر دارد امكان دارد آن هم كار را رها كنند و به مسیر دیگری بروند؛ الان مطالبه اجتماعی برای احیا بافت تاریخی گرگان بوجود آمده و این بافت در راه احیا است و امید داریم این شرایط هر سال رشد كند.
در حالی كه مسئولان معتقدند بافت تاریخی گرگان در راه احیا قرار گرفته و بعد از سال ها بی تفاوتی تبدیل شدن احیا بافت به مطالبه عمومی گام مثبتی است اما شهروندان نسبت به حركت نماید و لاك پشتی احیا گلایه دارند و می طلبد با ایجاد هماهنگی بین دستگاهی این مهم سرعت یابد.

1398/03/12
15:38:57
5.0 / 5
4859
تگهای خبر: بهسازی , تاریخی , خرید , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱