BonAir
بن ایر

یك مدرس رشته مرمت:

مسئولان میراث فرهنگی یا مرمت را تایید كنند یا فتوشاپ

مسئولان میراث فرهنگی یا مرمت را تایید كنند یا فتوشاپ

به گزارش بن ایر ایسنا/اصفهان یك مدرس رشته مرمت درباب علت ننشستن برف در قسمت مرمت شده گنبد مسجد شیخ لطف الله، اظهار داشت: اگر دلیل این اتفاق حسن كار مرمت انجام شده است، نباید مسئولان بگویند كه فتوشاپ است و اگر این تفاوت را ناشی از فتوشاپ می دانند، نباید بگویند كه حسن كار است.



علی اصغر نجف پور در گفت و گو با ایسنا، درباب ادعای فتوشاپ بودن تصاویر انتشار یافته از مسجد شیخ لطف الله، اظهار نمود: اگر مسئولان چنین ادعایی دارند، باید صبر كرد تا برف دیگری در اصفهان ببارد و فتوشاپ ها مشخص شود.

وی با تاكید بر اینكه مسئولان نمی توانند از هر دو طرف این قضیه را به نفع خود اعلام كنند، اضافه كرد: باید مشخص شود و مسئولان میراث فرهنگی باید قویا از مرمت انجام شده دفاع كنند و یا باید بطور كلی و محكم این عكس را فتوشاپ بدانند و آنرا تكذیب كنند و اگر این تفاوت را ناشی از مرمت صحیح بنا می دانند آنرا محكم اعلام كنند.

این مدرس رشته مرمت در دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اینكه تفاوت دو قسمت مرمت شده و نشده، حسن كار نیست، اشاره كرد: با این تفاوتی كه حالا بین این دو بخش بنا مشاهده می شود، چگونه این بنا ۴۰۰ سال این حسن را نداشته و همچنان باقی مانده است؟

تفاوت این دو بخش، نقص كار محسوب می شود

نجف پور افزود: تفاوت این دو بخش، نقص كار شمرده می شود و حرف پیشین كارشناسان در مورد این مرمت را تایید می كند. گنبدمسجد شیخ لطف الله تركیبی از آجر و كاشی است و بخش های از آن كاشی رنگی لعاب دار و شیشه ای است و قسمتی از آن آجر بدون لعاب است و همین تلفیق دلیل رحجان و زیبایی این مسجد است.

وی درباب علت ننشستن برف در قسمت مرمت شده گنبد مسجد شیخ لطف الله، اظهار نمود: یك كارشناس مرمت تا زمانی كه از نزدیك بنا را بازرسی نكند، نمی تواند نظر قطعی خودرا عرضه نماید.

این كارشناس رشته مرمت در دانشگاه هنر اصفهان با بررسی علمی این موضوع، اظهار داشت: آجر و بیسكوئیت كاشی در زمان پخت در دماهای بالا گرفتار تغییرات فیزیكی و شیمیایی مختلفی می شود كه حاصل نهایی همان آجری است كه از كوره خارج می شود و می بینیم.

نجف پور با اشاره به اینكه یكی از این اتفاقات در سطح بیرونی آجر رخ می دهد كه بیشترین مواجهه را با حرارت دارد، اضافه كرد: در این موضع از كاشی به سبب نزدیكی به حرارت و بالا رفتن دما تا نزدیكی دمای ذوب حالتی شبیه به ذوب رخ می دهد كه اگر دما بالاتر رود سطح آجر ذوب و گاهی روان می شود. اگر به سطح آجرهای سوخته در كوره كه اصطلاحاً به «آجر جوش» مشهور است نگاه نماییم این حالت را خواهیم دید.

این مدرس رشته مرمت در دانشگاه هنر اصفهان توضیح داد: پیش از سوختن و تبدیل به آجر جوش در سطح آجر حالتی شبیه به شیشه ای شدن رخ می دهد كه به پدیده «زینترینگ» شهرت دارد. این لایه زینتر شده (شیشه ای) خاصیت هایی دارد كه در بعضی از مصارف آجر این خاصیت ها مطلوب است، همچون این خاصیت ها عدم نفوذپذیری یا نفوذپذیری بسیار ناچیز نسبت به آب و عدم نفوذ غبار و چركی به داخل خلل و فرج آجر است و معمولاً مقدار ناچیز چركی های نشسته روی سطح نیز بر اثر بارش نزولات جوی شسته شده و زدوده می شود.

وی اتفاقی كه در مسجد شیخ لطف الله رخ داده است را ناشی از سائیدن سطح آجر با استفاده از برس خشن دانست و اظهار داشت: این كار موجب حذف این لایه شبه شیشه ای از سطح آجرهای موجود شده كه علاوه بر تغییر رنگ و روشن شدن رنگ فعلی، در آینده نه چندان دور (شاید كمتر از ۵ سال) این بخش مرمت شده نه تنها روشن تر از سایر بخش ها نخواهد شد، بلكه به احتمال قریب به یقین به شدت تیره تر و چرك تر به نظر خواهد رسید. شاید یكی از دلایلی كه سبب شده عاملان تصمیم بگیرند لایه محافظی با مواد ناشناخته و اعلام نشده، روی سطح گنبد اجرا كنند، همین مطلب است.

نجف پور افزود: بهتر است در مورد مرمت بقیه ترك های باقی مانده نهایت احتیاط به عمل آید و با حذف تیم قبلی و دعوت از گروه توانمند مراحل مرمت را بدون دوغاب ریزی روی سطح كاشی و بدون برس كشی برای حذف دوغاب ها و... انجام دهند.

وی درباب بارش برف روز گذشته در اصفهان و ابهامات نبود برف روی گنبد مسجد در محل ترك جدید، اظهار داشت: برف در دیگر قسمت های گنبدهای باقی مانده كه این مطلب نیز موارد فوق را تائید می كند، یعنی در قسمت های مرمت شده و سائیده شده با برس به سبب حذف لایه زینتر شده برف روی آجرهای بدون لعاب باقی نمانده است.

این مدرس رشته مرمت دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اینكه این حالت آب گریزی نیست، بلكه هیدروفیلی یا آب خواهی است، توضیح داد: این مطلب دو دلیل علمی دارد. یكی به سبب خراشیده شدن و حذف لایه زینتر كه موجب انعكاس قسمتی از نور خورشید می شود، جذب گرمای حاصل از تابش در بدنه ها و بالطبع گرمتر بودن جسم آجر موجب ذوب شدن برف در این ناحیه شده است. دوم اینكه به سبب خراشیده شدن و حذف لایه زینتر از سطح آجر، ضریب جذب آب در سطح آجر افزایش یافته و در واقع حالتی شبیه به مكش برف ذوب شده در سطح رخ داده و طبیعتاً برفی باقی نمانده است.

آسب به گنبد در دمای پایین پس از بارندگی

وی درباب اینكه آیا احتمال دارد باران یا برف جذب شده به زیر گنبد لطمه برساند، اظهار داشت: لطمه به گنبد مستقیم نخواهد بود. اما اگر هوا پس از بارندگی سردتر شود و نفوذ بارندگی داشته باشیم، زمانی كه یخ بزند از دمای صفر تا منفی چهار درجه افزایش حجم می دهد و حالتی به نام یخ بُر شدن ایجاد می شود و این حالتی است كه موجب تركیدن بطری فلزی در فریزر می شود همان حالت در كاشی و آجر نیز به وجود آمده و در كوتاه مدت پس از یخ زدگی آغاز به متلاشی، اضمحلال كاشی و آجر می شود.

نجف پور اشاره كرد: اگر دلیل این اتفاق حسن كار مرمت انجام شده است، نباید مسئولان بگویند كه فتوشاپ است و اگر این تفاوت را ناشی از فتوشاپ می دانند، نباید بگویند كه حسن كار است.





منبع:

1398/10/27
15:18:43
5.0 / 5
4131
تگهای خبر: فرهنگ , میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴