BonAir
بن ایر

میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته

مصوبه ای برای امحای میراث دریانوردی

مصوبه ای برای امحای میراث دریانوردی

بن ایر: حذف بلیت کاغذی در اماکن تاریخی، مصوبه امحای لنج های چوبی، هشدار باستان شناسان درباره اتفاقات اخیر و ورود هنرمندان به موضوع مرمت طاق کسری؛ خبرهای میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.


خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ این هفته گزارشی درباره اختتام فروش بلیت کاغذی در تمام اماکن تاریخی کشور منتشر گردید در این زمینه محمد خیاطیان معاون توسعه مدیریت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اظهار داشت: تمام نقاط کشور به سامانه یکپارچه پیوستند و هیچ نقطه ای در کشور به روش سنتی بلیت نخواهد فروخت. در فاز دوم در استان آذربایجان شرقی ۹ نقطه، آذربایجان غربی هشت نقطه، اردبیل شش نقطه، اصفهان هشت نقطه، ایلام سه نقطه، بوشهر سه نقطه، تهران سه نقطه، چهار محال و بختیاری چهار نقطه، خراسان جنوبی ۱۰ نقطه، خراسان رضوی ۱۶ نقطه، خراسان شمالی شش نقطه، خوزستان سه نقطه، زنجان پنج نقطه، سمنان شش نقطه، سیستان و بلوچستان پنج نقطه، فارس ۹ نقطه، قزوین سه نقطه، قم چهار نقطه، کردستان یک نقطه، کرمان هفت نقطه، کرمانشاه یک نقطه، کهگیلویه و بویر احمد یک نقطه، گلستان هشت نقطه، گیلان چهار نقطه، لرستان چهار نقطه، مازندران هشت نقطه، مرکزی هشت نقطه، هرمزگان سه نقطه، همدان هشت نقطه و یزد هشت نقطه توسط پایانه های اندرویدی تجهیز شدند.
لایحه «اهداف و اختیارات وزارت میراث فرهنگی» در دولت بررسی می شودوزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بمنظور تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه های مربوطه، لایحه قانون اهداف، وظایف و اختیارات وزارت فوق را به هیئت دولت ارائه کرده است. در این لایحه پیشنهادی، موضوعاتی چون تحکیم هویت فرهنگی، ایجاد وفاق ملی، عبرت آموزی، توسعه پایدار و جامعه محور گردشگری مبتنی بر ارزش های ایرانی-اسلامی، دسترسی عادلانه همگانی به سفر و ارتقا کیفیت تجربه گردشگری و نشاط اجتماعی، تقویت سرمایه گذاری و مشارکت عمومی-خصوصی، حفظ و احیا میراث فرهنگی (ملموس و ناملموس) و هنرهای سنتی، گسترش تعاملات فرهنگی و گردشگری با ملل و اقوام مختلف، همچون اهداف این لایحه نام برده شده است. همین طور تدوین اهداف، راهبردها، سیاست ها و برنامه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سطوح بین المللی، ملی، منطقه ای و استانی، تدوین ضوابط و استانداردهای آموزش حرفه ای شاغلان، اجرای برنامه های تبلیغی بین المللی و ملی برای معرفی جاذبه های کشور، صدور مجوز برگزاری رویدادها، جشنواره ها و نمایشگاه های مرتبط، جلب حمایت و هدایت سرمایه گذاران داخلی و خارجی، ثبت میراث فرهنگی ناملموس، میراث طبیعی و آثار ملموس (منقول و غیرمنقول)، آموزش و شناساندن ارزش های میراث فرهنگی، طبیعی، صنایع دستی و هنرهای سنتی در سطح ملی و بین المللی، فراهم آوردن بستر مناسب برای آشنایی مردم با حفاظت میراث فرهنگی و طبیعی، و … از با اهمیت ترین وظایف وزارت یاد شده بعنوان متولی اجرای سیاست های نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی محسوب می شود. مطابق این پیش نویس قانونی، وزارت مزبور مکلف است جهت توسعه زیرساخت ها و روساخت های گردشگری با رویکرد مشارکت عمومی-خصوصی از ظرفیت شرکت مادر تخصصی توسعه ایرانگردی و جهانگردی استفاده نماید.
درخواست هنرمندان برای رسیدگی به ایوان مدائناین هفته برخی از هنرمندان عرصه های مختلف همچون بازیگران و موسیقی دانان به دنبال انتشار خبر خبرگزاری مهر در خصوص تخریب قسمتی از طاق کسری در کشور عراق، خواهان رسیدگی به این ایوان شدند. در نامه ای که به امضای هنرمندانی همچون همایون شجریان، رضا کیانیان، تهمورث پورناظری، سعید ملکان، سهراب پورناظری، امیر جدیدی، هدیه تهرانی، سحر دولتشاهی، حبیب رضایی، عبدالرضا کاهانی، فاطمه معتمد آریا، کیکاووس امینی، مهرداد بهمنی، فرهاد توحیدی و… تعدادی از معماران و کارشناسان مرمت همچون اسکندر مختاری، محمد کریم متقی، سید حسام محتشم، محمد رضا حائری مازندرانی و… رسیده است نوشته شده: ما امضا کنندگان حاضر، از دو دولت ایران و عراق درخواست می نماییم با بازاندیشی در مورد ارزش های این میراث مشترک جهانی، کلیه اقدامات لازم و فوری را برای: ۱) اتخاذ اقدامات لازم برای احیا، حفاظت، مرمت طاق کسری و نگهداری دائمی آن؛
۲) ایجاد پایگاه حفاظت و پژوهش طاق کسری؛
۳) ثبت منظر فرهنگی طاق کسری در لیست میراث جهانی یونسکو؛
۴) برنامه ریزی و تمهید اقدامات اجرائی مناسب برای بسط گردشگری پایدار با هدف معرفی این اثر باارزش به جهانیان؛ به کار بندند.
مصوبه ای برای امحای لنج های چوبیاین هفته خبرگزاری مهر در گزارشی به بررسی مصوبه اخیر هیأت دولت درباره جایگزینی لنج های چوبی به فلزی پرداخت در این مصوبه اعلام شده که لنج های چوبی به سبب فرسوده بودن باید تا ۵ سال دیگر امحا شوند. همین طور دارندگان این لنج های چوبی که قصد تغییر کاربری دارند می توانند از تسهیلات سازمان بنادر استفاده کنند. این درحالی است که هنر دریانوردی و لنج سازی در خلیج فارس به نام ایران در سازمان جهانی یونسکو بعنوان میراث ناملموس ثبت شده است و ایران تنها کشوری است که بزرگترین صنایع دستی جهان که همان لنج چوبی است را دارد.
یک وعده دیگر برای مرمت طاق کسریمدیرعامل صندوق توسعه صنایع دستی، فرش دستباف و احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی از آمادگی این صندوق برای مرمت و احیا طاق کسری آگاهی داد و اظهار داشت: با وزارت امور خارجه در این زمینه نامه نگاری شد.
هادی میرزایی در پاسخ به دغدغه متخصصان و علاقمندان و دوستداران میراث فرهنگی دو کشور ایران و عراق و خصوصاً کمپین مردمی که از طرف معماران، شهرسازان و هنرمندان برای نجات طاق کسری به راه افتاده است، اشاره کرد: باتوجه به سوابق بهادار صندوق احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی در جذب سرمایه و احیا موفق پروژه های باارزش تاریخی و باتوجه به شرایط پیش آمده درباب اتفاقات اخیر در بنای با عظمت و شکوهمند طاق کسری یا ایوان مدائن، این صندوق می تواند نقش مؤثری در مرمت و احیا طاق کسری، این میراث مشترک جهانی داشته باشد.
میرزایی اصرار کرد برای تسریع در امور حتی می توان از ظرفیت یونسکو بعنوان نهاد بین المللی که در قبال آثار تاریخی جهان مسئولیت دارد، برای مرمت طاق کسری بهره برد تا این ثروت میان نسلی که یادگار درخشان فرهنگ و تمدن ایران باشکوه در کشور عراق است حفاظت و استواری بخشی شده و زمینه حضور باستان شناسان متخصص ایرانی برای پژوهش و جستجوهای دامنه دار دیرینه شناسی در میراث فرهنگی و تمدنی ایران فراهم گردد.
باغ معیرالممالک تملک شدمعاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۲ اظهار داشت: تصویب گردید، باغ معیرالممالک با مبلغ ۲۵ میلیارد تومان تملک شود که الان کار بازسازی آن شروع شده استمحمدرضا ندرلو، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۲ اظهار داشت: قسمتی از باغ معیرالممالک، در کوچه کیهانی به متراز ۱۷۰۰ مترمربع باقی مانده بود که مالک قصد نوسازی داشت. درخواست مالک در کمیسیون تملک باغات شهرداری منطقه ۱۲ ارائه و در نهایت تصویب گردید، این ملک با مبلغ ۲۵ میلیارد تومان تملک شود که الان کار بازسازی آن شروع شده و تا بهار ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد. ندرلو ضمن یادآوری این مطلب که باغ معیرالممالک یکی از باغ های بزرگ محله سنگلج، محله ای که قسمتی از آن به کارگاه های طلاسازی تبدیل گشته، بوده و شهرداری به دنبال ساماندهی و رفع مزاحمت های آن است، افزود: در بخش دیگر از محله، مردم هنوز سکونت دارند و با تملک این باغ و تبدیل آن به فضای سبز، سرانه فضای سبز در این محله افزایش خواهد یافت و جذابیت بیشتری برای مردم به وجود می آید تا مردم از محل کوچ نکنند و خانه های خودرا به کارگاه و انبار اجاره ندهند.
هشدار جامعه دیرینه شناسی درباره وضعیت نامناسب حفاظت آثار تاریخیاین هفته جامعه دیرینه شناسی درباره وضعیت نامناسب حفاظت از آثار تاریخی همچون اتفاقات مربوط به طاق کسری و فروش قرآن به سرقت رفته هشدار داد.
سال هاست که میراث فرهنگی ایران چوب بی تدبیری، ناکارآمدی، و سیاست های غلط مدیران کم دانش، ناآزموده و سیاست زده خودرا می خورد و روزی نیست که در گوشه و کنار کشور شاهد مرگ و تخریب یک اثر باستانی نباشیم. تجربه دهه های گذشته نشان داده است که با آمدورفت دولت ها نه فقط دردهای میراث فرهنگی التیام نیافته، بلکه سبب بی جان شدنِ امید و آرزوی حداقلیِ کارشناسان، پژوهشگران، دلسوزان و دوستداران میراث شده است. بر خلاف انتظار، هر کجا که میراثی گرانبارتر دارد، پردرد و رنج تر است! برای نمونه کافی است به وضعیت استان خوزستان نظری بیفکنیم. آنچه امروزه در خوزستان بر مجموعه میراث جهانی شوش و محوطه های شاخصی چون چگاسفلی، جوبجی، ایوان کرخه، جندی شاپور، نگارکندهای ایذه و صدها محوطه باستانی دیگر می گذرد، مایوس کننده و دلهره آور است.
وضعیت سایر استانها هم بهتر نیست. محوطه میراث جهانی فیروزآباد، برم دلک، کاروانسرای خان خوره و صدها محوطه دیگر در فارس وضعیتی بغرنج و بحرانی دارند.
خبر فروش قرآن نفیس به سرقت رفته از موزه پارس شیراز در حراجی های بین المللی و پاسخگو نبودن مدیران و مسئولان مربوطه، تنها انفعال و آشفتگی این وزارتخانه و ادارات استانی را نشان میدهد.
متجاوزین به حدود و حریم آثار تاریخی در سایه تنبلی و پیگیر نبودن بخش های حقوقی، بیش از پیش احساس امنیت کنند. قاچاقچیان آثار تاریخی در سکوت و بی اعتنایی بخش های مسئول وزارتخانه و ادارات، آزادانه فعالیت می نمایند و قانون را به ریشخند می گیرند. یگان حفاظت میراث فرهنگی از کمبود امکانات به شدت رنج می برد و بدون ابتدایی ترین ابزارها و دست خالی به نبرد با قاچاقچیان مسلح و پشتوانه دار می رود. این نیروها در بعضی استانها بر خلاف ماموریت سازمانی به کارهای اداری گمارده می شوند! در چنین شرایطی که محصول مدیریت شایسته نیست، محوطه های باستانی بی پناه مانده و به یغما می روند.


منبع:

1399/11/01
18:10:49
0.0 / 5
971
تگهای خبر: آثار تاریخی , آموزش , تاریخی , تخصصی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴