BonAir
بن ایر

دارالكلات ایران، نخستین فرصت رهایی یزد از فقر دیرینه شناسی

دارالكلات ایران، نخستین فرصت رهایی یزد از فقر دیرینه شناسی

به گزارش بن ایر یزد در حالی آغازین مراحل بررسی سایت های دیرینه شناسی شهرستان خاتم با دستاوردهای بسیار زیادی بخصوص کشفیات متعلق به دوران پارینه سنگی سپری می شود که برپایه اطلس دیرینه شناسی ایران، در صورت تداوم عاملی برای رفع فقر دیرینه شناسی استان یزد خواهد بود.


«جواد میربهبودی» فرماندار خاتم در نشستی که بدین منظور روز گذشته با حضور مدیر کل میراث فرهنگی و باستان شناسان این سایت در فرمانداری شهرستان برگزار شد، با بیان اینکه در مورد اعتبارات ملی میراث فرهنگی تابحال هیچ حمایتی از این شهرستان نشده است، اظهار نمود: متاسفانه به نظر می آید خاتم، شهرستان فراموش شده ای باشد.
وی با بیان اینکه شهرستان خاتم در دو بخش پتانسیل ها و ظرفیت های قابل در حوزه گردشگری و همینطور موقعیت جغرافیایی از جایگاه بسیار مطلوبی در استان یزد برخوردار است، اظهار داشت: این شهرستان صاحب جنگل، بافت تاریخی گسترده و همینطور ۱۲۰ قلعه تاریخی که آنرا به دارالکلات ایران مشهور کرده، است.


این مسئول با بیان اینکه شهرستان خاتم نیازمند توجه ویژه جهت استفاده از فرصت هاست، ابراز امیدواری کرد که امسال در بحث بافت های تاریخی و قلعه ملکی این شهرستان به صورت ویژه یک سری اعتبارات ملی منظور شود.
وی به بازتابهای خبری گسترده سایت باستانی این شهرستان در فضای مجازی اشاره و بیان نمود: فاز اول مطالعات این محدوده و کاوش در شهر سوخته ی خاتم در حال بررسی است و امیدواریم این بستر که به اهتمام دکتر «محمد حسین عزیزی خرانقی» عضو پژوهشگاه دیرینه شناسی کشور در حال کاوش است، به ظرفیتی برای توسعه گردشگری شهرستان تبدیل گردد.


ضعف اعتباری وزارت خانه میراث فرهنگی
«سیدمصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی استان هم با بیان اینکه در دو سال گذشته با مشارکت شهرداری اقداماتی خوبی در حوزه بافت تاریخی شهر هرات و قلعه این شهر صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: گردشگری صنعت تفاوت هاست و این شهرستان ظرفیت های متفاوت و قابل توجهی در این حوزه دارد.
وی با بیان اینکه در سنوات اخیر اطلاعات ما نسبت به بعضی از قلاع این شهرستان تغییر کرده است، اظهار داشت: دستاوردهای تاریخی ما از برخی قلاع شهرستان خاتم، نشان داد که قدمت آنها از آنچه تصور می کردیم، بیشتر بوده و گاها متعلق به قرون اولیه و هم رده با نارین قلعه میبد است.
فاطمی به ظرفیت جنگل باغ شادی در حوزه گردشگری هم اشاره نمود و اظهار داشت: این جنگل ظرفیت بسیار مناسبی برای تکثیر نیمه طبیعی گونه های خاصی مانند شیر ایرانی است که گویا قبلاً هم در سطح سازمان محیط زیست مطرح شده و در صورت تحقق می تواند یک ظرفیت عظیم گردشگری برای خاتم باشد.
مدیر کل میراث فرهنگی یزد با بیان اینکه سال ۱۴۰۰ در تهیه اطلس دیرینه شناسی کشور، سال توجه به یزد است، خاطرنشان کرد: امیدواریم که این تغییر و تحول بتواند خیلی از مشکلات ما در مورد معادن و کارخانجات را هم حل و فصل کند و با تعیین سایت های باستان شناسی، محدوده مذکور کاملاً فریز و واگذاری مابقی برای معدن و صنعت آزاد شوند.
فاطمی ضمن اشاره به این که وضعیت استان یزد در مورد اعتبارات زیرساختی گردشگری بسیار ضعیف است، اظهار داشت: منابع ملی میراث فرهنگی کشور تنها ۱۴۰ میلیارد تومان است که از این اعتبار فقط حدود هشت میلیارد تومان به یزد می رسد در حالیکه برخی وزارت خانه ها مانند بهداشت از ۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار ملی برخوردار می باشند.
وی ضمن اشاره به این که باید در مورد واگذاری ابنیه تاریخی برای مرمت به مردم در مورد مسائل حقوقی مالکیت قلاع هم تسریع شود، اظهار داشت: علاوه بر میراث فرهنگی، میراث طبیعی خاتم هم باید بیشتر از پیش مورد توجه قرار گیرد.


خاتم، شهری با توهم گنج یابی
«محمد حسین عزیزی خرانقی» عضو پژوهشگاه دیرینه شناسی کشور و مدیر سایت دیرینه شناسی شهرستان خاتم هم ضمن اشاره به دستارودهای جدید این کاوش ها، اظهار نمود: از ۲۰ فروردین، در این محدوده مستقر و فعالیت خویش را در حوزه بررسی منطقه آغاز کردیم.
وی با بیان اینکه یزد با این کاوش از فقر دیرینه شناسی خارج خواهد شد، اظهار داشت: یزد، لکه سفیدی از جستجوهای دیرینه شناسی در اطلس دیرینه شناسی ایران است که با این پژوهش می تواند از این انفعال و فقر بیرون برود.
این کارشناس با بیان اینکه در سه سایت دیرینه شناسی این شهرستان آثاری متعلق به دوره پارینه سنگی سنگی کشف شده است، اظهار داشت: برای نخستین بار آثاری متعلق به دوران پیشنهادی ۴۵ تا ۵۰ هزار سال پیش را در این محدوده ها کشف کردیم و البته شواهدی در ارتباط با استفاده از ابزارهای آهنی متعلق به تمدن چهار هزار ساله هم در این بررسی ها یافت شده است.
وی ضمن اشاره به این که مطالعات اولیه انجام و فاز اول این کاوش ها به پایان رسیده است، خاطرنشان کرد: جستجوهای دیرینه شناسی همانند باز کردن زخمی هستند که احتیاج به ترمیم و مداوای دائمی دارند بنابراین اگر نسبت به کاوش ها اقدام می‎شود، باید هر ساله بودجه ای برای این حوزه اختصاص پیدا کند.
عزیزی خرانقی نسبت به وضعیت این شهرستان در مورد جستجوهای غیر مجاز هم اظهار تاسف کرد و اظهار داشت: در هیچ کجای ایران توهم گنج یابی به اندازه این شهرستان نیست به صورتی که برخی سودجویان از آثار تاریخی هم فارغ شده و به جان آثار طبیعی افتاده اند.



1400/02/21
14:03:02
5.0 / 5
861
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳