BonAir
بن ایر

هورامان ثبت جهانی شد

هورامان ثبت جهانی شد

بن ایر: بیست و ششمین میراث جهانی ایران به نام «منظر فرهنگی هورامان/اورامانات» ثبت گردید.


به گزارش بن ایر به نقل از ایسنا، در ادامه بررسی نامزدهای ثبت در لیست میراث جهانی یونکسو، پرونده هورامان از ایران رأی مثبت یونسکو را گرفت و بعنوان بیست و ششمین میراث جهانی ایران ثبت گردید. دو روز پیش نیز، راه آهن سراسری (شمال ـ جنوب) ایران در این لیست ثبت گردید.
پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در استانهای کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن مربوط به عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار نیز جزء حریم است. این پرونده سال قبل به یونسکو ارسال شد.
در سال ۱۳۹۹ ارزیابی میدانی منظر فرهنگی هورامان/اورمانات توسط ارزیاب ایکوموس جهانی انجام شد. قبل از شروع کمیته میراث جهانی یونسکو نیز نظر اولیه کارشناسان ایکوموس بر این بوده که این پرونده شانس بالایی برای ثبت جهانی دارد. سرانجام امروز (سه شنبه پنجم مردادماه سال ۱۴۰۰) پرونده هورامان/اورامانات بر طبق معیارهای شماره ۳ و ۵ در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت گردید.
هورامان یا اورامانات نام منطقه ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم خاص است که بخش هایی از شهرستان های سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان های روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل می شود. بخش اصلی منظر فرهنگی هورامان/اورامانات شامل دره های ژاوه رود، اورامان تخت و لهون است.

در گزارش وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آمده که حدود ۷۰۰ روستا در منطقه هورامان/اورامانات قرار دارد. این منطقه دارای قدمت تاریخی با پیشینه کهن فرهنگی، آداب و رسوم و نمادهای فرهنگی ویژه ای است که هر کدام از این نمادها گوشه هایی از زوایای فرهنگ غنی و پربار این منطقه را نمایان می کند. پیشینه سکونت در این منطقه به قبل از تاریخ برمی گردد که کشف قباله های هورامان وجود حاکمیت آشوریان، مادها، هخامنشیان و یونانیان را تأیید کرده است.

کهن ترین آثار سکونت انسان در بررسی ها و جستجوهای دیرینه شناسی در اطراف روستای هجیج یافت شده و مربوط به دوران پارینه سنگی است که بر اساس گزارش باستان شناسان بیش از ۴۰ هزار سال تا حدود ۱۲هزار سال قدمت دارند.
معماری پلکانی اورامان تخت و خانه های دیدنی آن، روستا را به شکل هرم گونه درآورده است که در راس این هرم قلعه ای باستانی قرار دارد.
چهل و چهارمین کمیته میراث جهانی یونسکو هم اینک در شهر فوجو چین بصورت مجازی در حال برگزاری است که در جریان آن ۳۹ اثر پیشنهادی از طرف کشورها بررسی می شود. ایران موفق شد در این اجلاس با حمایت دیگر کشورها، دو پرونده راه آهن سراسری (بخش شمال ـ جنوب به وسعت ۱۴۰۰ کیلومتر) و هورامان/ اورامانات را به ثبت یونسکو برساند.

به این ترتیب، شمار میراث جهانی ایران به ۲۶ اثر رسید. قبل تر، تخت جمشید، میدان امام اصفهان، چغازنبیل، تخت سلیمان، پاسارگاد، بم و منظر فرهنگی آن، گنبد سلطانیه، بیستون، مجموعه کلیساهای ارامنه (سنت استپانوس، چوپان، دره شام، مریم مقدس و قره کلیسا)، سازه های آبی شوشتر، مجموعه آرامگاه و خانقاه شیخ صفی الدین اردبیلی، مجموعه بازار تاریخی تبریز، باغ ایرانی (دولت آباد یزد، پهلوان پور مهریز یزد، ارم شیراز، پاسارگاد شیراز، چهلستون اصفهان، فین کاشان، عباس آباد بهشهر، اکبریه بیرجند، ماهان کرمان)، گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، کاخ گلستان، شهر سوخته، شوش، منظر فرهنگی میمند، بیابان لوت، قنات ایرانی (قصبه گناباد، مون اردستان، گوهرریز جوپار، اکبرآباد بم، قاسم آباد بم، بلده فردوس، زارچ، حسن آباد مشیر، ابراهیم آباد، وزوان، مزدآباد میمه)، شهر تاریخی یزد، منظر دیرینه شناسی ساسانی و جنگل های هیرکانی در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت شده بود.





منبع:

1400/05/05
23:34:08
5.0 / 5
823
تگهای خبر: تاریخی , فرهنگ , كشور , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳