BonAir
بن ایر

با پایان فصل اول كاوش؛

اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد

اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد

به گزارش بن ایر، اسکن لیزری محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد تا داده های فصل اول کاوش در این محدوده با دقت بالایی بررسی شود. حالا باستان شناسان در انتظار فصل دوم کاوش قراردارند.


به گزارش بن ایر به نقل از مهر، در ۲۰۰ متری مسجد جامع عتیق اصفهان که قدمت زیادی دارد، در جایی که مقرر است ادامه پروژه مخرب میدانی در اصفهان باشد و در ادامه ساخت و سازها برای افزایش مراکز تجاری شهر تاریخی اصفهان، یافته هایی به دست آمده که بررسی آنها بخشی از تاریخ این شهر را ورق می زند.
کمرزرین نام منطقه ای است که در آن، باستان شناسان یافته های انسانی، باستانی و برخی اشیا پیدا کرده اند. فصل اول عملیات دیرینه شناسی در این محدوده انجام شده و حالا باستان شناسان آماده می شوند تا بتوانند فصل دوم را آغاز کنند.
علی شجاعی اصفهانی دکترای دیرینه شناسی کشور که سرپرستی پروژه کمر زرین اصفهان را بر عهده دارد به خبرنگار مهر اظهار داشت: فصل اول کاوش دیرینه شناسی در این محوطه انجام شد و آماده می شویم تا اسکن کامل از محوطه صورت گیرد و برای فصل دوم هم برنامه ریزی می نماییم. فصل اول پربار بود و یافته های ارزشمندی از ادوار مختلف داشتیم و فکر می نماییم از دوران اسلامی و از قرن ۳ و ۴ هجری تا قاجار تاریخ این یافته ها باشد که البته باید بررسی دقیق تری شوند. کاوش ها در هفت متری زیر آسفالت انجام شده است. همچنان در این محوطه آثار داریم و هنوز به خاک بکر نرسیده ایم. حدس می زنم اگر ترانشه ای که برای لایه نگاری زده شده، کار شود، باز هم یافته های فرهنگی داشته باشیم و شاید بتوانیم شواهدی از دوران پیش از اسلام هم پیدا نماییم. وی اظهار داشت: گذری که در آن هستیم به نظر می آید مجموعه کارگاه هایی برای پخت سفال بوده است چون کوره ای در اینجا به دست آمده که نمونه آن در اصفهان تا کنون پیدا نشده است. نمونه هایی که قبلاً به دست آمده در ارتباط با چند دهه پیش است که در خارج از اصفهان به دست آمده ولی این نمونه خیلی خوبی بوده است ولی گودبرداری و خاک برداری که در اینجا شده به آن صدمه زیادی وارد کرده است. شجاعی اصفهانی افزود: تنبوشه های سفالی با این ابعاد در محوطه های تاریخی نداشته ایم و نشان داده است که این محوطه چقدر مهم بوده است. هر جای این منطقه که به آن دست گذاشته شود حتما یافته های فرهنگی دارد چون در نزدیکی مسجد جامع عتیق است. این مسجد در شکل گیری شهر اصفهان و اتفاقاتی که برای آن افتاده بسیار مهم بوده است. تا کنون فکر می کنم ده لایه تاریخی شناسایی نماییم البته ضروری است که سفال ها بررسی بیشتری شود. این دیرینه شناس اظهار داشت: در کل مسیری که کاوش کردیم آثار داشته ایم بخش دیگر هم باید کاوش شود و مسیر دسترسی عابر پیاده تا مسجد هم در این بخش ایجاد شود. ازاین رو فعلا در این بخش باید کار بیشتری صورت گیرد. من در جریان خطوط متروی اصفهان نیستم ولی می دانم که در نزدیکی مسجد جامع ایستگاه مترو وجود دارد! لایه های تاریخی زیادی در اینجا از بین رفته است اینجا پاساژ تجاری وجود دارد که تا چندین متر زیر زمین رفته است و همانطور که در اینجا ما لایه های فرهنگی و تاریخی زیادی داشته ایم حتما زیر آن هم این لایه ها وجود داشته که با این پاساژ و گودبرداری های انجام گرفته از بین رفته است.
وی ادامه داد: اسکن لیزر و نقشه برداری این محوطه تاریخی انجام شد و تمام جزئیات را با دقت بالا اسکن کردیم. این دستگاه مدرنی است که می تواند داده های زیادی به ما بدهد.
محوطه تاریخی کمرزرین با وجود این که در بین یک گذر قرار دارد و رو به رویش یک مجتمع تجاری بزرگ در حال ساخت است و در چند قدمی آن مسجد سلجوقی و مهم عتیق واقع شده، در خطر است. چون از آن طرف هنوز ساخت و سازها در اطرافش در حال انجام می باشد. آیا کسی به این فکر می کند که ساخت و سازهای اخیر چقدر از داده های تاریخی این شهر را از بین برده است؟


منبع:

1403/02/08
19:24:36
5.0 / 5
114
تگهای خبر: تاریخی , دستگاه , فرهنگ , كشور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲