BonAir
بن ایر

مهر گزارش داد:

آیین های عزاداری در شهرهای گردشگری به مناسبت محرم

آیین های عزاداری در شهرهای گردشگری به مناسبت محرم

بن ایر: مراسم عزاداری در شهرهای مختلف ایران متفاوت می باشد اما آنچه بین همه مردم در ایران مشترك بوده و هست، عزاداری برای امام حسین(ع)، پخش نذری، سینه زنی و مراسم تعزیه است.


به گزارش بن ایر به نقل از مهر، تنوع اقوام، شهر و اقلیم در كشور ایران باعث شده تا هر یك از شهرهای كشور در روزهای محرم مراسم خاص عزاداری برای شهادت امام حسین (ع) و یارانش داشته باشند. از برگزاری تكایا و سینه زنی های با شكوه كه همه مردان و زنان در آن جمع می شوند تا چیدن سفره عزا در محافل و تكایا. در این میان آنچه بین همه آداب و رسوم مشترك بوده و هست عزاداری است. در این میان مراسم بعضی از شهرها به علت اینكه بیشتر معرفی شده اند، شناخته تر هستند و گردشگران بسیاری برای دیدن این مراسم به آن شهرها سفر می كنند حتی توریستهای خارجی در این ایام در آن مراسم شركت می كنند مانند شهر یزد كه به علت نخل گردانی و برگزاری مراسم عزاداری چندین هزارنفری مشترك، هر ساله میزبان توریستهای داخلی و خارجی زیادی است حتی در شهرستانهای اطرافش نیز این گردشگران حضور دارند تا نحوه عزاداری یزدی ها را مشاهده كرده و در آن شركت نمایند.
نخل گردانی، جوش دوره، جغجغه زنی و مراسم كتل بستن در یزد مشهور است معروف ترین نخل یزدی ها هم همان نخل میدان امیر چخماق است. نخل در فرهنگ مردمان این خطه به معنای تابوت و در واقع نمادی از بدن مطهر ائمه اطهار و خصوصاً حضرت امام حسین(ع) است كه مردم با چرخش آن دور حسینیه ها به تشییعش می پردازند. در هر شهری دسته های سینه زنی شكل می گیرد مردان در وسط حسینیه و یا مكان سینه زنی و زنان در پشت پرده ها و در اطراف آنها را همراهی می كنند. این دسته های سینه زنی در بعضی از شهرها در حسینیه های بزرگ به راه می افتد مانند حسینیه های یزد و یا حسینیه اعظم زنجان كه در این میان معروف تر است و هزاران نفر در این حسینیه و یا حتی اطرافش جمع می شوند و یك صدا عزاداری می كنند.
در ایام محرم از كوچه پس كوچه های بوشهر صدای سنج و دمام می آید مردم با شنیدن این صدا متوجه می شوند كه مراسم سینه زنی شروع شده است. آیین سینه زنی بوشهری ها هم متفاوت می باشد. در ابتدای سینه زنی دمام زن مردم را خبر می كند و یك پیشخوان شروع می كند تا اینكه كم كم به تعداد مردم عزادار اضافه می شود آنها از شهرهای اطراف بوشهر نیز میهمان دارند و از همه آنها پذیرایی می كنند در شب عاشورا مردم تا بامداد عزاداری می كنند با این اعتقاد كه مبادا كسی در هنگام شهادت امام حسین و یارانش خواب بماند.
در روستای سرخ ایران یا همان ابیانه آنقدر توریست حضور پیدا می كند كه شورای شهر از چند روز قبل اعلام می كند كه دیگر كسی ورود نكند و یا ورود گردشگران با مشكل مواجه می شود. تمام روستا سیاه پوش می شود و مردم مراسم جغجغه زنی را در آن برگزار می كنند. عزاداران با به هم كوبیدن دو جغجغه به همدیگر، سوگواری می كنند. بامداد عاشورا هم نخل محله بالا به حركت در می آید و همه مردم در محله پرزله تجمع كرده و منتظر به حركت در آمدن نخل می شوند. همزمان با حركت نخل محله بالا به طرف محله میان ده، نخل محله پایین هم به طرف این محل حركت می كند. قزوینی ها مراسمی دارند كه به آن سوم امام می گویند. در این مراسم كه هر سال در روز دوازدهم محرم برگزار می شود، تمام زنان شهر بیل و كلنگ به دست می گیرند و پیكرهای نمادین شهدای عاشورا را با خود تا مسجد یا حسینیه اصلی شهر حمل می كنند. عده ای با بیل و كلنگ و عده ای با در دست گرفتن پیكرهای پارچه ای بدون سر، به دور شهر می چرخند و باردیگر به مسجد برمی گردند. در حین این مراسم هم نوحه خوانی، وعظ و عزاداری جریان دارد و مردان كه حدودا در حاشیه مراسم قرار گرفته اند، با گل اندود كردن سر و لباس خود عزاداری شان را اعلام می كنند. گل مالی لرستانی ها هم یكی دیگر از مشهورترین مراسم عزاداری است. آیین گل مالی مردم خرم آباد یكی از قدیمی ترین آیین های عزاداری است كه در عصر تاسوعا برگزار می گردد و مردم در حوضچه هایی بزرگ خاك رس و آب می ریزند و دورتا دورش را گلاب پاشیده و با روشن كردن شمع طلب حاجت می كنند. بامداد عاشورا نیز این گل ها را بر بدن می زنند.
برگزاری برنامه های نمایشی تعزیه در همه شهرهای ایران وجود دارد در ابعاد كوچك و یا بزرگ. حتی در دسته های سینه زنی هم این تعزیه ها برپاست اهالی كاشان و روستای نوش آباد هم در برگزاری تعزیه سالهاست كه ماهر شده اند و سوگواران زیادی را به سمت خود جذب می كنند. در میان تمام رسوم مردم ایران، تهرانی ها هم چكیده ای از همه این مراسم را در تهران برگزار می كنند. تكایایی برای هر یك از اقوام ایرانی در تهران برپاست كه می توان در ابعاد كوچكتر این مراسم را مشاهده كرد و در آنها میهمان شد. در منطقه گلوبندك تهران زنان در ظهر تاسوعا حلوا می پزند و در حسینیه سادات اخوی جمع می شوند برای عزاداری به سبك قدیم و قهوه همراه با نان قندی می خورند.


منبع:

1398/06/21
12:46:44
5.0 / 5
4261
تگهای خبر: توریست , سفر , شركت , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳