گزارش مهر از اولین گورستان مسلمانان ایران؛
قیام قبرها
بن ایر: سنگ های تاریخی و قدیمی گورستان سفیدچاه برای دفن مردگان جدید تخریب می شود این اتفاقی است كه در سالهای آینده موجب می شود هیچ نشانه ای از تاریخ در سفیدچاه باقی نماند.
خبرگزاری مهر، گروه جامعه: سنگ قبرها در نخستین گورستان مسلمانان ایران قیام کرده اند هر یک با دفن یکی از افرادی که صدها سال پیش موازی با خاک گورستان خوابیدند، به پا ایستادند تا روایت گر قصه او باشند. آنها ایستاده درباره مردان و بانوانی که زیر پایشان دفن شده اند سخن می گویند. هر یک به زبان تصویر. از دوره تیموریان تابحال.
روی هر سنگ قبر نام هر متوفی با سالی که به دنیا آمده ذکر شده و در سالی که به گورستان سفیدچاه سپرده شده است. این سنگ قبرها قصه پیشه افراد را هم می گویند از زنی که قالی می بافته تا مرد کشاورزی که داس از دستش نمی افتاده است. این را می توان از روی تصاویر روی سنگ قبرها مشاهده کرد. باید قدری ایستاد و زبان سنگ را فهمید که چه می خواهد بگوید.
از گلوگاه به سمت روستای سفیدچاه چهل دقیقه ای راه است اما خیلی ها ترجیح می دهند این مسافت را طی کنند تا مردگانشان اینجا دفن شود چون معتقدند نخستین قبرستان مسلمانان است و عزیزانشان با کسانی که صدها سال پیش به بهشت رفته اند هم مسیر می شوند. بسیاری از مردم گلوگاه و شهرستان بهشهر معتقدند که خاک اینجا نذر کرده است و دفن مرده در آن خوش یمن است بنا بر این با افزایش جمعیت دو شهرستان بهشهر و گلوگاه و روستای سفیدچاه همه به این گورستان می روند.
همین موضوع سبب شده تا میزان دفن مردگان در سفیدچاه بیشتر از قبل شود. این گورستان در حال گسترش است و حالا که تعداد مردگان نیز بیشتر شده، سنگ های قدیمی و قبور تاریخی جای خودرا به مردگان جدید می دهد. انگار دیگر فراموش کرده اند که چرا اینجا مهم بوده است. سنگ های قدیمی و تاریخی را می شکنند. به آن بی توجهی می کنند. روی سنگ های قبر را گلسنگ پوشانده است. به سختی می توان قصه بعضی از سنگ ها را خواند. دور تا دور امامزادگان ابراهیم، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسی ابن جعفر (ع) سنگ های قدیمی تر و سالم تری می توان پیدا کرد. اما هر چه دورتر از بنای تازه تأسیس امامزاده شوی سنگ قبرها شکسته شده اند و یا جای خودشان را به سنگ های جدیدی داده اند. تقابل سنگ های قدیم و جدید در کنار هم به شکلی است که احساس می شود سنگ جدید می خواهد فضا را از سنگ های قدیمی تر بگیرد و خودرا نمایش دهد.
مردگان نیز دست از دنیا کوتاه نمی توانند حریف این تصمیم شوند. آنها روی قبرهایی دفن هستند که صدها سال پیش افراد مسلمان در آن گورستان آرمیده اند. صاحبان مردگان دفن عزیزانشان را در این گورستان رایگان انجام می دهند پس به خود این اجازه را می دهند که مرده شأن را هر جایی دفن کنند. درست در جایی که احساس می کنی می توانی حجم انبوهی از سنگ های قدیمی را ببینی یک سنگ جدید خودرا نمایان می کند. این اتفاق به نحوی پر سرعت به پیش می رود که دور از ذهن نیست اگر پیش بینی شود تا چند سال آینده همه سنگ های قدیمی از بین رفته اند و سنگ های جدید گورستان سفیدچاه را تشکیل می دهد. این گورستان جز متولی امامزاده، که می بایست به آن بیشتر رسیدگی کند، پشتیبانی ثبت در لیست میراث ملی را هم دارد. اما چه پشتوانه ای؟
سال ۸۱ این گورستان بعنوان اثر ملی ثبت گردید اما از آن زمان تا کنون باید حساب کرد چند نفر اینجا خوابیده اند. چه تعداد سنگ از بین رفته و شمایل و منظر این گورستان تا چه حد تحت تأثیر قبرهای جدید قرار گرفته است. حالا که کرونا به میزان مرگ و میر افراد افزوده می توان مشاهده کرد که گورهایی سفیدرنگ پوشیده از آهک برای مردمان جدید در دل خاک آغوش باز کرده است. سنگ های تاریخی کنار زده شده اند تا فضا برای دفن مردگان کرونایی آماده شود.
ضریح چوبی امام زاده که با گنبد نقره گونش در دل این دره زیبا می درخشید بنا بر نوشته کنده کاری شده اش، قدمت امامزاده را به ۸۴۰ سال پیش می رساند اما حالا بجای این ضریح چوبی نیز ضریح فلزی کار گذاشته شده است.
منبع: بن ایر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب