BonAir
بن ایر

انجام کاوش باستان شناختی و لایروبی فضاهای دستکند نوش آباد

انجام کاوش باستان شناختی و لایروبی فضاهای دستکند نوش آباد

به گزارش بن ایر، کاوش باستان شناختی فضاهای دستکند نوش آباد در شهرستان آران و بیدگل اصفهان با اهداف صدمه شناسی بخشی از ورودی شماره دو، متصل کردن فضاهای ورودی در حال انجام می باشد.



به گزارش بن ایر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، رضا نوری شادمهانی سرپرست هیئت دیرینه شناسی و عضو هیأت علمی دانشگاه کاشان اظهار داشت: شهر تاریخی نوش آباد در شهرستان آران و بیدگل به علت برخورداری از فضای دستکند زیرزمینی شهرت ملی و بین المللی دارد.
او با اشاره به اینکه این فضاها که هم اکنون با نامهای ورودی یک، دو و سه معروف هستند از سال ۱۳۸۱ خورشیدی کشف و مورد کاوش باستان شناختی قرار گرفته اند خاطرنشان کرد: فصل جدید کاوش دیرینه شناسی این فضاها با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام می باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه کاشان در تشریح اهداف این فصل از کاوش به صدمه شناسی بخشی از ورودی شماره دو اشاره نمود و اظهار داشت: متأسفانه طی سال ها فاضلاب برخی از منازل مسکونی شهر، به درون چاه های این فضای دستکند منتقل شده که این موضوع، سبب صدمه دیدن این فضا شده است.
این دیرینه شناس خاطرنشان کرد: در این برنامه می خواهیم صدمه را شناسایی کرده و بعد از آن فاضلاب شهری را به چاه جدید که راه اندازی خواهد شد انتقال دهیم و در نهایت در فصل های بعد با استقامت بخشی این قسمت از فضای دستکند، این محیط را برای بازدید گردشگران مهیا سازیم.
نوری شادمهانی، متصل کردن دو فضای ورودی شماره دو با یکدیگر را از دیگر اهداف این فصل خواند و خاطرنشان کرد: در سال های پیشین بخشی از فضای دستکند شماره دو به مساحت ۱۵۰ متر مربع کاوش شده اما به علت نداشتن ورودی مناسب، در معرض بازدید گردشگران قرار نگرفته است، در این پروژه درصدد هستیم که با حفر مسیر الحاقی، فضای مورد اشاره را به فضای دستکند شماره دو متصل و به وسعت گردشگرپذیر بودن این مجموعه اضافه نماییم.
سرپرست هیئت دیرینه شناسی با اشاره به اینکه این که ایجاد خروجی اضطراری برای فضای دستکند شماره یک از دیگر اهداف این فصل از کاوش است اظهارکرد: این فضا از قدیمی ترین قسمت های کشف شده این فضای زیرزمینی است که متأسفانه با مشکلاتی روبروست.
او یکی از اشکالات موجود را نداشتن خروجی عنوان نمود که در صورت بروز حادثه برای بازدید کنندگان امداد و کمک رسانی با تأخیر همراه خواهد بود که در این خصوص شهرداری نوش آباد قطعه زمینی را تملک کرده که در میانه آن خروجی این فضا راه اندازی خواهد شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه کاشان ضمن اشاره به راه اندازی گمانه های باستان شناختی در مسجد جامع شهر اظهار داشت: کهن ترین بنای شهر نوش آباد مسجد جامع آن است که به دوره سلجوقی متعلق می باشد اما بر مبنای متون کهن این شهر را انوشیروان ساسانی بنیاد نهاده و متأسفانه از عصر ساسانی تا عهد سلجوقی اثری شاخص در شهر باقی نمانده است.
سرپرست هیئت دیرینه شناسی اضافه کرد: بر این باور هستیم که با گمانه زنی در مسجد این شهر می توانیم از ساختارهای معماری زیر مسجد آگاهی یابیم و دیگر آنکه به گاهنگاری مسجد و طبیعتاً شهر بپردازیم و سوم آنکه از رابطه فضای دستکند با مسجد شهر پرده برداریم.

1401/07/10
11:09:17
5.0 / 5
272
تگهای خبر: تاریخی , فرهنگ , گردشگران , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴