BonAir
بن ایر

گذشت ۳۰ ماه از امضاء تفاهم نامه

احیاء بافت تاریخی گرگان مطالبه اجتماعی شود، افزایش مشاركت شهروندان

احیاء بافت تاریخی گرگان مطالبه اجتماعی شود، افزایش مشاركت شهروندان

بن ایر: گرگان- سال ۹۵ تفاهم نامه ای برای احیاء بافت تاریخی گرگان به امضا رسید و در حالی ۳۰ ماه از عمر آن می گذرد كه اخیرا شهرداری پای كار آمده و كارشناسان هم تاكید دارند نیاز به مشاركت شهروندان است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: بخش قابل توجهی از بافت تاریخی گرگان در سال های گذشته به دلیل كم توجهی و موازی كاری دستگاه های متولی تخریب شده و حالا بعد از گذشت ۳۰ ماه از امضاء تفاهم نامه برای احیاء این بافت عزم شهرداری هم مانند سایر متولیان و امضاءكننده تفاهم جزم شده است.
بافت قدیمی گرگان به مساحت ۱۵۰ هكتار در سال ۱۳۱۰ در لیست آثار ملی كشور به ثبت رسیده و دارای ارزش فرهنگی و تاریخی است.
در سال های گذشته بخش هایی از این بافت تاریخی به علت كم توجهی و موازی كاری دشتگاه های متولی از بین رفت و پیگیری های مكرر برخی رسانه ها و انجمن حامیان بافت تاریخی گرگان متولیان را پای میز مذاكره و امضاء تفاهم نامه برای احیاء این بافت زنده كشاند.
این تفاهم نامه چندجانبه جهت احیاء گذرهای تاریخی- فرهنگی شهر گرگان در ۳۱ فروردین ماه ۱۳۹۵ به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی، بین اداره كل راه و شهرسازی و میراث فرهنگی گلستان و شهرداری گرگان به امضاء رسید اما حسین صادقلو، شهردار سابق گرگان هرچند پای این تفاهم نامه را امضاء كرد اما اعتقادی به اجرای آن نداشت.
حالا ۳۰ ماه از امضاء تفاهم نامه ای كه قرار بود در یك بازه زمانی چند ساله پنج گذر تاریخی و فرهنگی گرگان را احیاء كند می گذرد و هنوز به غیر از مرمت چند بنای تاریخی و تكایا اتفاق خاص و قابل لمس دیگری نیفتاده است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان كه تنها مدیری است كه پای این تفاهم نامه را امضاء كرده و همچنان بر پست سازمانی خود باقی است به خبرنگار مهر اظهار داشت: تفاهم نامه محاسن زیادی داشت؛ تا پیش از امضای تفاهم نامه هر یك از دستگاه ها به صورت انفرادی در بافت تاریخی گرگان كار می كردند بدون این كه تفاهمی داشته باشند.



شهرداری حضور جدی نداشت
ابراهیم كریمی با اشاره به این كه بعد از امضای تفاهم نامه هم شهرداری گرگان حضور جدی نداشت، اضافه كرد: این راه به صورت ناقص دنبال می شد اما بعد از گذشت بیشتر از دو سال به همگرایی كامل رسیده ایم.
وی افزود: مدیریت شهری جدید گرگان و شهردار هم اكنون نگاه ویژه ای به احیاء بافت تاریخی گرگان دارند و وارد فاز جدیدی در این حوزه شده ایم.
بافت تاریخی گرگان بافت زنده است و برای احیاء آن به مشاركت شهروندان نیاز داریم و باید به مردم و شرایط اقتصادی ساكنان بافت نگاه ویژه‎ ای داشته باشیممدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان افزود: ورود به فاز جدید احیاء بافت تاریخی گرگان با بازدید مشترك از بافت تاریخی یزد آغاز شد؛ شهرداری یزد یك بافت تاریخی را به بافت زنده تبدیل نموده است.
وی با اشاره به این كه بعد از بازدید از بافت تاریخی یزد توافقات گذشته جدی تر دنبال شد، خاطرنشان كرد: هم اكنون كار احیاء بافت تاریخی گرگان را به صورت هماهنگ دنبال می نماییم و با مشخص كردن یك محور تلاش داریم در نیمه دوم سالجاری توافقات را به نتیجه برسانیم.
كریمی از انجام توافق برای رفع خطر ۳۰ بنا در بافت تاریخی گرگان با همكاری شهرداری و معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گلستان اطلاع داد و بیان كرد: رسانه ها و جامعه در سال های گذشته نگرانی های بسیاری درمورد از بین رفتن خانه های تاریخی در گرگان داشتند و رفع خطر و ورود به مرمت این ۳۰ بنای تاریخی اتفاق مثبتی در این حوزه می باشد.
وی با تاكید بر این كه با امضاء تفاهم نامه چندجانبه به دنبال ساختار و شكل بخشیدن به بافت تاریخی گرگان بودیم، اظهار داشت: نداشتن یك پایگاه رسمی برای پاسخ دادن به دغدغه ها و استعلام ها درمورد بافت یكی از چالش های جدی در این حوزه بود كه این نگرانی هم با راه اندازی پایگاه ملی بافت تاریخی گرگان رفع شد.
چالش نداشتن ابزار تشویقی برای مرمت بناها
كریمی از نداشتن ابزار تشویقی برای مالكان جهت مرمت بناهای تاریخی بعنوان چالش جدی دیگر در این حوزه نام برد و اضافه كرد: ۴.۵ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت برای بهره برداری در حوزه مرمت و گردشگری بافت تاریخی گرگان جهت دادیم.
وی افزود: با همكاری دفتر بهسازی بافت و شهرداری گرگان سعی كردیم بتوانیم حمایت مدیران عالی از بافت تاریخی گرگان را بیشتر نماییم و استاندار و معاون عمرانی استاندار هم قول داده اند برنامه های احیاء بافت را مورد حمایت قرار دهند.



مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با اشاره به این كه بخش قابل توجهی از موفقیت ها در حوزه احیاء بافت تاریخی گرگان به اعتبارات پیوند خورده است، اظهار داشت: میراث به تنهایی قادر نیست كارهای بزرگ در بافت انجام دهد از این رو سعی كردیم با تجمیع اعتبارات هر سه مجموعه (شهرداری، میراث، دفتر بهسازی) و هدف گذاری در كمترین زمان ممكن بهترین نتیجه را بگیریم.
وی تصریح كرد: امید داریم با تعامل انجام شده بین دستگاهی، شاهد اتفاقات خاص در بافت تاریخی گرگان باشیم و این تعامل به مردم، ساكنان و مالكان هم تسری یابد.
احیاء كالبد كافی نیست
هرچند حسین صادقلو شهردار سابق گرگان تفاهم نامه چندجانبه برای احیاء بافت تاریخی گرگان را امضاء كرده بود اما تا خداحافظی از شهرداری مركز استان اعتقادی به احیاء بافت ندات نكته ای كه كریمی هم بدان اشاره نمود و هماهنگی در احیاء بافت تاریخی گرگان را یكی از نتایج امضاء تفاهم نامه چندجانبه دانست. با حضور عبدالرضا دادبود در سمت شهرداری گرگان هرچند عزم شهرداری برای احیاء این بافت تاریخی و پرارزش جزم شده اما معاون شهرسازی و معماری شهرداری گرگان معتقد است؛ احیاء كالبد این بافت تاریخی به تنهایی كافی نیست.
مجید طاهری به خبرنگار مهر اظهار نمود: بخشی از نگاهی جدید مدیریت شهری گرگان كه با جدیت بیشتری به مبحث بافت تاریخی گرگان ورود كرده حاصل حساسیت هایی بود كه برخی رسانه های استان و تشكل های مردم نهاد به عملكرد دستگاه های اجرایی در مبحث بافت تاریخی گرگان داشته اند.



وی اضافه كرد: به اعتقاد من اصرار رسانه ها و تشكل های مردم نهاد بر احیاء بافت تاریخی گرگان بود كه چند دستگاه اجرایی استان را پای میز مذاكره نشاند و دستگاه ها وادار به تفاهم كرد.
وی با تایید این كه یكی دو سال بعد از امضاء تفاهم نامه اتفاق خاصی نیفتاد، افزود: در این مدت از ظرفیت میراث فرهنگی در بافت فقط درمورد اظهار نظر در صدور پروانه و نقشه و نما استفاده می شد. اصرار رسانه ها و تشكل های مردم نهاد بر احیاء بافت تاریخی گرگان بود كه چند دستگاه اجرایی استان را پای میز مذاكره نشاند و دستگاه ها وادار به تفاهم كرد
معاون شهرسازی و معماری شهرداری گرگان افزود: در این دوره، مدیریت شهری (شورا و شهرداری) در كنار احیاء و توجه به كالبد به عملكرد بافت تاریخی گرگان هم ورود كرده است.
وی خاطرنشان كرد: ابتدا مطالعات سال های گذشته (۸۶ و ۸۷) را مورد بازنگری قراردادیم و با كمك مشاوران مختلف و بررسی جوانب موضوعی، پروژه تعریف و عملیات را آغاز كردیم.
وی از آغاز طرح مرمت خانه دارویی كه حدود هشت سال قبل توسط شهرداری تملك شده بود، اطلاع داد و تصریح كرد: بحث بافت تاریخی گرگان تك بناها نیست و تا این بافت جاذب نباشد (چه برای گرگانی ها و چه مسافران) نمی تواند به برند مركز استان تبدیل گردد.
طاهری متذكر شد: احیاء خالی بافت فایده ای ندارد و این كه صرفا تلاش داشته باشیم كالبد را احیاء نماییم كافی نیست و مردم و توریسم باید اولویت اول باشند.
وی با یادآوری این كه می توان برای بافت تاریخی گرگان رویكردهای مختلفی تعریف كرد، اظهار داشت: احیاء یكی از پنج محور اصلی بافت تاریخی گرگان با رویكرد گردشگری در دستور كار مدیریت شهری گرگان در این دوره قرار گرفته و احیاء خیابان غذا با همین هدف است.
وی توضیح داد: بافت تاریخی گرگان بافت زنده است و برای احیاء آن و تعریف رویكردها به مشاركت شهروندان نیاز داریم و در این راستا باید به مردم و شرایط اقتصادی ساكنان بافت نگاه ویژه‎ ای داشته باشیم.
نیازمند مطالبه گری اجتماعی هستیم
اما نگاه مدیر دفتر بهسازی و احیاء بافت تاریخی گرگان كمی با نگاه مدیركل میراث فرهنگی و معاون شهرسازی شهرداری گرگان متفاوت می باشد، حسین كتولی به خبرنگار مهر اظهار داشت: امضاء تفاهم نامه برای همسو شدن دستگاه های دولتی خواسته مردم بود.
وی با بیان این كه یكسال بعد از امضاء تفاهم نامه اتفاق خاصی نیفتاد، اضافه كرد: نقشه گذرها و بند بند تفاهم نامه با كمك تشكل های مردم نهاد فعال در این حوزه و مردم تهیه شد و دولتی ها اعتماد كرده و پای آن ر امضاء كردند.
در حوزه آگاهی بخشی به شهروندان باید با قوت ورود نماییم تا همه به این باور برسیم توسعه پایدار و بلندمدت شهر گرگان تنها از بافت تاریخی آن میسّر می شودكتولی از امضاء تفاهم نامه برای احیاء بافت تاریخی گرگان توسط دولتی ها بعنوان ظرفیت بی نظیر نام برد و افزود: هم اكنون دستگاه های دولتی برای احیاء این بافت تاریخی همگام شده اند اما در مرحله گزارش عملكرد نیستیم.
وی با تاكید بر این كه در ابتدای كار در بافت تاریخی گرگان هستیم، افزود: بافت تاریخی گرگان مانند واگن از ریل خارج شده بود كه با امضاء تفاهم نامه روی ریل قرار گرفته است.
مدیر دفتر بهسازی و احیاء بافت تاریخی گرگان خاطرنشان كرد: هم اكنون شهرداری ردیف اعتباری ویژه برای بافت گرگان درنظر گرفته در شرایطی كه میزان درآمد شهرداری مانند هفت یا هشت سال قبل نیست و این مهم یك نقطه قوت در عملكرد مدیریت شهری جدید گرگان به حساب می آید.
وی بیان كرد: در این شرایط كه شهرداری ردیف اعتباری اختصاص داده و دیگر با چالش این كه مدیركل استانی نداند بافت تاریخی گرگان تك بنا نیست، مواجه نیستیم، مردم و رسانه ها باید تلاش كند كه شهرداری بتواند در حوزه بافت كار كند.



كتولی متذكر شد: در این شرایط به یك مطالبه گری اجتماعی و رسانه ای نیاز داریم تا دست شهرداری برای اجرای پروژه ها و برنامه احیاء با رویكردهای جدید باز شود.
وی تصریح كرد: در حوزه آگاهی بخشی به شهروندان باید با قوت ورود نماییم تا همه به این باور برسیم توسعه پایدار و بلندمدت شهر گرگان تنها از بافت تاریخی آن میسّر می گردد.
كتولی خاطرنشان كرد: تنها از مسیر مطالبه گری و مشاركت مردم و همكاری و همگرایی همه دستگاه هاست می توان بستر اقتصادی بافت تاریخی گرگان را پویا كرد و امید داشت بافت زنده گرگان مانند بافت كاشان توریست پذیر شود.
حال بعد از گذشت ۳۰ ماه از امضاء تفاهم نامه عزم شهرداری گرگان برای احیاء جزم شده و متولیان اجرای تفاهم نامه امید دارند با تبدیل شدن مبحث احیاء به مطالبه اجتماعی بزودی شاهد پویایی اقتصادی در این بافت تاریخی زنده در مركز استان باشیم.

1397/07/25
16:36:54
5.0 / 5
4966
تگهای خبر: بهسازی , تاریخی , توریست , توریسم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲