درآمد میلیاردی تركیه از مولانا و سرنوشت تلخ گورستان منتسب به شمس در تبریز
بن ایر: آذربایجان شرقی نام «حضرت مولانا» از زبان ترك ها نمی افتد و هنوز هم به اندازه زمان حیاتش نه فقط در تركیه و ایران، بلكه در دنیا مشهور است، اما رفتار ما با مشاهیر و آثار باقی مانده از آنها چگونه است؟، بی تفاوتی به مفاخر و آثار تاریخی سبب شده است تا گورستان منتسب به سوخته جانی به نام شمس معروف به گورستان گجیل و مقبره العرفا سرنوشت تلخی پیدا كند.
برگزاری برنامه های مختلف فرهنگی و اهمیتی که ترک ها به مولانا می دهند، سبب شده است تا آرامگاه مولانا از یک مزار فراتر رفته و به یک مکان معنوی، فرهنگی و توریستی تبدیل گردد و کتاب هایی که در مورد مولانا و شمس نوشته می شود، پر طرفدارترین و پرفروش ترین کتاب های دنیا باشند.
سرنوشت تلخ آثار تاریخی و جهل متولیان امر خبر جدیدی نبوده و این روزها هر چند ماه یک دفعه خبری از تخریب آثار تاریخی و یا کشف استخوان و ابنیه تاریخی به گوشمان می رسد که واکنش مسئولان نیز به تنظیم یک خبر توسط روابط عمومی تحت عنوان «موضوع در دست بررسی است»، خلاصه میشود، بررسی که نتیجه آن هیچ گاه اعلام نمیشود.
تازه ترین خبر در این عرصه، مربوط به شناسایی استخوان هایی در محل حفاری ایستگاه قونقا مترو تبریز واقع در ضلع جنوبی باغ گلستان است، این محل در گذشته گورستان بوده است، گورستانی معروف به مقبره العرفا که در زمان پهلوی تخریب و سپس به باغ گلستان تبدیل شد.
با شناسایی استخوان هایی که عموما انسانی هستند، امیدها برای کاووش ها در باغ گلستان و ساخت یادبودها برای مفاخر آرمیده در آن محل، زیادتر شده است.
مورخ و نویسنده تبریزی با اشاره به سه گورستان مشهور تبریز به ایسنا می گوید: سه گورستان مشهور از قدیم الایام در تبریز وجود داشته که در اسناد تاریخی و در تذکره ها هم از آنها یاد شده است، این سه گورستان قدیمی شهر به نام سه محله معروف تبریز، یعنی سرخاب، گجیل و چرنداب نامگذاری شده بودند.
مجید رضازاد عموزین الدینی می افزاید: دکتر محمد جواد مشکور از اساتید معروف رشته تاریخ دراین زمینه می نویسد "در محلات سرخاب، چرنداب و گجیل، مزارستان هایی هست که کبار، اولیای عظام، عرفا و بیشتر علما و مصنفین در آنجا مدفون اند".
وی با اشاره به نوشته ی مولف "برهان قاطع" در مورد گجیل می گوید: "گجیل به فتح اول بر وزن رحیل، نام محله ای است در تبریز و نام قبرستانی هم هست که به نام آن محل می خوانند و قبر شمس تبریزی در آن قبرستان است".
رضازاد عموزین الدینی بیان می کند: این گورستان تاریخی در زمان استانداری امیر لشکر طهماسبی و ریاست شهرداری میرزا محمد خان تربیت به باغ گلستان فعلی تبدیل گشته و آثار آن از بین رفته است.
این مورخ می گوید: در مورد مقام شامخ این گورستان که محل دفن عارفان بزرگی بوده است، حافظ حسین کربلایی تبریزی از علمای صوفی قرن دهم هجری و مولف کتاب با ارزش "روضات الجنان و جنات الجنان" می نویسد "بدان که گورستان گجیل از مزارات مشهور و معروف تبریز بوده و محل و مدفن بسیار از اکابر و افاضل روزگار و... یکی از این اکابر "بابا فرج گجیلی تبریزی " است."
او می افزاید: در کتاب" دانشمندان آذربایجان" درمورد این عارف بزرگ آمده است: "تاج اولیاء و المحققین حضرت بابا فرج تبریزی الاصل است و چنین گویند، بزرگی خدمت بابا فرج رفته و صحبت داشت و از وی پرسیده اند بابا فرج را چون دیدی او این بیت خواند: «در سه گز قدعالمی پنهان شده /بحر اعظم در نمی پنهان شده».
او بیان می کند: عبدالرحمن جامی در نفحات الانس نیز شرحی از وی نوشته و شیخ محمود شبستری برخی سخنان اورا به نظم کشیده است، این عارف بزرگ در روزهای سلطنت اتابک ایلدگز و در سال ۵۶۸. ه وفات یافته است.
به گفته این مورخ، شیخ الاسلام حاجی حسن زهتاب، حضرت بابا بلال، معین الدین محمد (فقید زاهد)، مولانا کمال الدین باکویی، خواجه محمد امین بلغاری، امام واحدی، امیر سید اسمعیل شنب غازانی از دیگر عرفای مدفون در گورستان گجیل هستند.
منبع: بن ایر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب