BonAir
بن ایر

داستان اعجاب انگیز مخفیگاه سلطنتی

داستان اعجاب انگیز مخفیگاه سلطنتی

بن ایر: دنیای دیرینه شناسی همیشه مملو از شگفتی هاست. مصر باستان، فراعنه، مقبره های عظیم و آثار تاریخی خیره کننده همیشه برای علاقه مندان تاریخ سرگرم کننده بوده است. با آنکه بیشتر مردم با اهرام سه گانه و ابوالهول مصری آشنایی دارند، اما تاریخچه جستجوهای دیرینه شناسی مصر، شگفتی ها و جزییات حیرت آور بی شماری را در برگرفته که هنوز ناشناخته مانده است.


به گزارش بن ایر به نقل از ایسنا، مقبره های سلطنتی واقع در «دره پادشاهان» بطور معمول به عنوان محل دفن فقط یک فرمانروا هستند. به عبارت دیگر، این اتاق ها که در دل صخره های نزدیک «اقصر» امروزی تراشیده شده اند، با هدف نگهداری و صیانت از خانواده سلطنتی مصر در سفرشان به دنیای بعد از مرگ تولید شده اند و هر کدام برای دفن یک نفر در نظر گرفته شده اند. با وجود این، در سال ۱۸۸۱ میلادی، مقبره ای در نزدیکی «دیر البحری» واقع در گورستان «تبس» این دیدگاه را به چالش کشید؛ چونکه بجای یک مومیایی سلطنتی، چندین مومیایی در آن کشف شد.
کاوشگران در میان این اجساد دست کم ۱۱ فرعون از پادشاهی نوین مصر، همچون فرعون ستی یکم که جسدش در مقبره مجلل مخصوص او پیدا نشده بود و رامسس کبیر را کشف کردند.
این مقبره که با نام «مخفیگاه سلطنتی» شناخته می شود، در ابتدا به عنوان محل نگهداریِ جسد یک کاهن عالی رتبه «آمون» و خانواده او تولید شده بود، که حدود ۹۶۰ قبل از میلاد زندگی می کردند. زمانی که مصرشناسان محتوای این مقبره را در سال ۱۸۸۱ میلادی مستند می کردند، بیش از ۵۰ جسد دیگر در آن کشف شد. خیلی از این اجساد همچون «ستی یکم» و «رامسس دوم»، پادشاه و ملکه هایی بودند که از مقبره هایی که برای آنها تولید شده بود، به این مکان منتقل شده بودند. با آنکه کشف این مقبره خاص در «دیر البحری» به کشف موقعیت مکانی این اجساد سلطنتی گم شده کمک کرد، اما هنوز خیلی از اجساد سلطنتی، گم شده باقی مانده بودند.
مخفیگاه قابل توجه دیگری در سال ۱۸۹۸ کشف شد، با این تفاوت که این مخفیگاه در داخل مقبره یکی از بزرگترین فرعون های مصر، یعنی «آمنهوتپ دوم» قرار داشت.

در جست وجوی فرعون های گم شده


در سال ۱۸۹۷ میلادی «ویکتور لورت» به سمت مدیریت سازمان آثار باستانی مصر منصوب گردید. این مصرشناس برجسته فرانسوی، بیشتر بر «دره پادشاهان»، محل مقبره های زیرزمینی خیلی از فرعون های «پادشاهی نوین» مصر تمرکز کرده بود.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
از «دره پادشاهان» چه می دانید؟
کوشش های «لورت» به زودی جواب داد. در ۱۲ فوریه سال ۱۹۸۹ میلادی بود که «لورت» و اعضای گروهش مقبره «تحوتموس سوم»، یکی از فرعون های قدرتمند مصر را که در اواسط قرن پانزدهم قبل از میلاد بر قلمرو تا شمال سوریه حکومت می کرد، کشف کردند. این مقبره نیز همچون خیلی از مقبره های سلطنتی در عصر باستان غارت شده بود. با اینحال تعدادی از اشیاء این مقبره درون آن باقی مانده بود. حدود یک ماه بعد از کشف اولیه این مقبره، کاوشگران ورودی به مقبره دیگری را شناسایی نمودند. «لورت » به همراه یکی از کاوشگران مصری وارد شد و در تاریکی مقبره یک مجسمه کوچک را در میان ویرانه ها پیدا کرد؛ یک مجسمه «اوشابتی» که نام «آمنهوتپ دوم»، پسر «تحوتموس سوم» روی آن نوشته شده بود.
این یک سرنخ وسوسه انگیز بود، اما مدرک قطعی برای شناسایی هویت صاحب مقبره نبود. ورودی و گذرگاه های شیب دار این مقبره در نهایت به یک چاه منتهی شد؛ چاهی که مشخصاً زمانی پر از اشیاء باشکوه مخصوص مقبره بود. البته فقط بقایای شکسته آنها بجای مانده بود. واضح بود که این مقبره نیز در زمان های قدیم غارت شده بود و «لورت» که ناامید شده بود، گمان می کرد اشیاء اندک و یا هیچ چیز جالبی پیدا نخواهد کرد. «لورت » و کاوشگر مصری با پیش روی در این مقبره خودرا در اتاقی مستطیلی شکل دیدند که دو ستون در آن وجود داشت. این دو در نور کم شمع ها توانستند یک قایق خاکسپاری را ببینند. در آن لحظه بود که «لورت» با منظره ای وحشتناک مواجه گردید. او در این زمینه نوشته است: «یک جسد سیاه و ترسناک روی قایق قرار داشت و چهره او مقابلم بود، به من نگاه می کرد و موهای بلند قهوه ای رنگش همچون دسته های پراکنده دور سرش پیچیده شده بود.» این یعنی سارقان، باندپیچی های مومیایی را باز کرده و آنرا عریان روی قایق رها کرده بودند.
در آخر این اتاق، پلکانی وجود داشت که این دو کاوشگر با دقت از آن پایین رفتند. این دو خودرا در گذرگاه کوتاهی دیدند که به یک راهرو دیگر منتهی می شد. این راهرو به اتاقی با شش ستون می رسید. روی دیوارهای این اتاق دیوارنگاره های رنگی وجود داشت. این دو کاوشگر نام «آمنهوتپ دوم» را روی یک دیوار شناسایی نمودند. این دومین مدرکی بود که این مکان را به عنوان مقبره «آمنهوتپ دوم» معرفی می کرد.
«لورت» و کاوشگر مصری، مسیر خودرا از میان اشیاء شکسته شده همچون چوب و سفال ادامه دادند و وارد قسمتی از اتاق شدند که یک تابوت دان سنگی بزرگ بدون درپوش در آن قرار داشت. داخل این تابوت دان، تابوت مُهر و موم شده ای قرار داشت که در قسمت سر آن تاجی از گل های خشک شده و در آخر آن تاجی از برگ های خشک شده قرار داشت. با در نظر گرفتن به هم ریختگی که دزدان در مقبره به وجود آورده بودند، آیا ممکن بود چیزی را رها کرده باشند که تا آن زمان هیچ مصرشناسی موفق به یافتن آن نشده بود؟ آیا مومیایی دست نخورده یک فرعون، هنوز در تابوت دان خوابیده است؟
«لورت» به کاوش در این مقبره ادامه داد. یکی از اکتشاف های غافلگیرکننده در این مقبره کشف سه جسد مومیایی شده در یکی از اتاقک های آن بود. باندپیچی های این سه جسد نیز توسط غارتگران باز شده و بدن و چهره آنها را در معرض دید قرار داده بود. با اینحال شگفتی های این مقبره به همین جا ختم نمی شد. درِ ورودی یکی دیگر از اتاقک ها بوسیله سنگ های بزرگ مسدود شده بود. در بین همین سنگ ها بود که ۹ تابوت دیگر کشف شد که ۵ مورد از آنها هنوز درپوش داشتند.

اجساد سلطنتی
این مقبره که بعدها با نام «KV۳۵» نیز شناخته شد، تمام فرضیات را به هم زد. «لورت» بعداً برای شروع روند حفاری و تخلیه محتویات آن، بازگشت. جعبه هایی با آستر پنبه ای آورده شدند تا مومیایی های را درون آنها قرار دهند.
«لورت» بعد از کنار زدن لایه ضخیم خاکستری که درپوش نزدیک ترین تابوت را پوشانده بود، در کمال ناباوری نام «رامسس چهارم» را دید. وی در بررسی تابوت های دیگر نام «تحوتموس چهارم»، «آمنهوتپ سوم»، «مرنپتاه»، «ستی دوم»، «سیپتاه»، «رامسس پنجم» و «رامسس ششم» را شناسایی کرد. نهمین تابوت به زنی متعلق می باشد که هویت آن نامشخص است. همچون «مخفیگاه سلطنتی» که ۱۶ سال قبل در «دیرالبحری» کشف شده بود، «لورت » نیز با کشف گروهی از مومیایی های جابه جاشده، که برخی در زمره قدرتمندترین فرعون های پادشاهی نوین قرار می گیرند، دستاورد بزرگی کسب کرده بود.
اما اگر این مقبره مکان محرمانه ای برای نگهداری از مومیایی های سلطنتی بود، آیا ممکن بود که جسد «آمنهوتپ دوم» نیز هنوز در همین مقبره باقی مانده باشد؟ پاسخ به این پرسش در تابوت دانی بود که زیر اتاقک دفن قرار داشت. «لورت» زمانی که برای اولین بار این تابوت دان را کشف کرد، محتوای آنرا بررسی نکرده بود. وقتی «لورت» بعدها به سراغ این تابوت رفت و تاج گل را از قسمت پایینی تابوت کنار زد، در کمال غافلگیری دید که این تاج گل سوراخی را که در چوب به وجود آمده پوشانده بود. آیا این احتمال وجود داشت که سارقان مومیایی را خارج کرده باشند؟ «لورت» دستانش را وارد حفره کرد، اما انگشت هایش با فضای خالی برخورد کردند. قسمت هیجان انگیزتر این کاوش زمانی رخ داد که «لورت» و سایر کاوشگران درپوش تابوت را برداشتند و با یک مومیایی سالم مواجه گشتند.
مومیایی «آمنهوتپ دوم» در تابوت دان


منبع:

1402/05/07
09:49:23
5.0 / 5
237
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , تولید , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳