BonAir
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بن ایر

انتقاد روزنامه اصولگرا از انجام واردات روغن توسط گروه مدلل

انتقاد روزنامه اصولگرا از انجام واردات روغن توسط گروه مدلل

بن ایر: بعد از سلطان ارز، سلطان قیر، سلطان سکه، سلطان لوازم خانگی، سلطان لاستیک و سلطان خودرو، این دفعه نوبت به سلطان «نهاده های دام و طیور و روغن» رسیده است تا بازار نهاده های دامی و کالاهای اساسی با شوک جدیدی روبه رو شود.


به گزارش بن ایر به نقل از خبر آنلاین روزنامه جوان نوشت: اخیراً گروه مدلل در نامه هایی به رئیس جمهور از وضعیت فعلی واردات این کالاهای استراتژیک انتقاد کرده و مدعی شده می تواند با ۲۰ درصد زیر قیمت فعلی این محصولات را وارد کند. این ادعا در حالیست که این شرکت با در اختیار داشتن ۵۰ درصد از واردات نهاده های دامی، دانه سویا و روغن تابحال گران ترین کالاها و نهاده ها را وارد کرده و با زدوبند و لابی توانسته است به تشکیلات سازمانی واردات نهاده های دامی کشور نفوذ و ارزهای خارج از نوبت دریافت یا با یک تلفن محموله های کشتی جابه جا کند.
این شرکت خاص که در هر تن ۲۳یورو گران تر خرید می کند، حالا چطور می تواند کالاهای اساسی را ارزان تر وارد کند؟ اخبار غیررسمی از موافقت معاون اول رئیس جمهور با این پیشنهاد حکایت دارد. در صورت موافقت دولت چه تضمینی وجود دارد که پس از شش ماه تنها بازیگر انحصاری این زمین قیمتها را برپایه نفع خود تعیین نکند و بازار را به هم نریزد؟ تجربه پیشین نشان داده داشتن انحصار در بازار چطور سفره مردم را به گروگان گرفته و امنیت غذایی کشور را نشانه رفته است.
«گروه مدلل» یکی از پربحث ترین شرکت ها در حوزه واردات کالاهای اساسی و نهاده های دامی و طیور است و همواره فعالیتش با تشکیل انحصار در این بازار گره خورده است.
در آخرین فهرستی که از میلیاردرهای (ثروتمندان) ایران در دهه ۹۰ انتشار یافت، نام خانواده مدلل آمده است. در مورد زمینه فعالیت آنها به فعالیت در قسمت خوراک دام و طیور، روغن و دانه های روغنی و سیمان اشاره شده است. در بررسی هایی که پیرامون این خانواده صورت گرفته است، فعالیت در صنعت روغن نباتی، صنعت سیمان، آب معدنی، چای، ذوب آهن، فولاد و بورس همچون اقدامات آنهاست که جداگانه از جانب سه برادر اداره می شود. رانتی که این گروه در قسمت های مختلف اقتصاد دارند، معمولا گرفتاری هایی برای وزرای جهادکشاورزی و صمت در تمامی دولت ها داشته اند.

خیز برای انحصار در بازار کالاهای اساسی و روغن
به رغم رفتارهای انحصارگرایانه ای که از گروه مدلل در این سال ها دیده شده و به قول معروف پرشان به پر وزرای مختلف جهاد کشاورزی گرفته است، وزارت جهاد کشاورزی متاسفانه برای تأمین نهاده های دامی و طیور و روغن بشدت به این گروه وابسته است.
در روزهای پساجنگ که دولت تلاش می کند ذخایر استراتژیک را تأمین و همزمان مانع افزایش قیمتها شود، گروهی خاص هم وارد میدان شده است و تصمیم دارد تنها واردکننده و تأمین کننده نهاده ها و کالاهای اساسی شود.
این گروه که پیش از این گران ترین نهاده ها را وارد می کردند و از این محل میلیاردها دلار به دولت و سفره مردم صدمه زده اند، مدعی پشتیبانی از سفره های مردم شده و برای گرفتن انحصار بازار به صورت کامل خیز برداشته اند. داستان از این مقرر است که اخیراً یکی از واردکنندگان بزرگ نهاده های دامی (گروه مدلل) در نامه هایی به رئیس جمهور از وضعیت فعلی واردات این کالاهای استراتژیک انتقاد کرده و مدعی شده می تواند با ۲۰ درصد زیر قیمت فعلی این محصولات را وارد کند.
این ادعا در حالیست که مدلل در تنظیم بازار نهاده های دامی بشدت ناتوان مانده، به صورتی که هم اکنون قیمت برخی اقلام نهاده تا دو برابر افزایش پیدا کرده و نابسامانی بازار نهاده های دامی و همینطور روغن نباتی، مشکلات زیادی را برای مصرف کنندگان بوجود آورده است.
در این نامه ها که دو بار در مورخه های ۲۷ اردیبهشت و ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ نگارش شده و همین مساله نشان دهنده اهمیت فوق العاده آن برای نگارنده است، ضمن اشاره به روند فعلی واردات نهاده های دامی عنوان شده است: حداقل بیشتر از ۲۰ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد شده است، این منابع به طور عمده بشکل توزیع رانت هدفمند و آگاهانه به علت سیاست گذاری مخرب رخ داده است.
در قسمت دیگری از نامه مذکور خطاب به پزشکیان آمده است: «این گروه آمادگی دارد طرحی در چارچوب یک صفحه در مورد سیاست گذاری شفاف، رقابتی و ضدفساد در تأمین کالای اساسی عرضه نماید، همینطور در جلسه ای با حضور حضرت عالی تمام نهاده های ذی ربط اشکالات آنرا بیان و برطرف و با دستور حضرت عالی مبنای اقدام درست در کشور شود. شایان ذکر است صرفه جویی ۲۰ درصدی در هزینه های تأمین واردات نهاده های دامی به کاهش قیمت تمام شده عرضه داخلی این کالاها و کاهش قیمت تمام شده تولید گوشت مرغ و تخم مرغ بعنوان منبع اساسی پروتئین حیوانی جامعه منجر خواهد شد.»
گروه مدلل ابتدا باید خودشان خسارتی را که عنوان می کنند، بپردازند
در همین زمینه رضا شهرابی، کارشناس مشکلات اقتصادی می گوید: گروه مدلل ابتدا باید خودشان خسارتی را که عنوان می کنند، بپردازند، چونکه با عنایت به این که عمده واردات دست این گروه بوده، اساسا بیشترین میزان خسارت هم در ارتباط با خود آنان است، ضمن این که سال هاست برخی کارشناسان و فعالان اقتصادی نسبت به امتیازات ویژه ای که این گروه دریافت کرده است، معترضند.
او اضافه می کند: نقش نهادها و دستگاههای مسئول همچون وزارت جهاد کشاورزی هم نباید نادیده گرفته شود و این نهادها باید پاسخگوی ایجاد چنین شرایط خاصی برای اشخاصی خاص باشند.
شهرابی با یادآوری این که انحصار واردات دانه سویا سال هاست در اختیار گروه مدلل است، می گوید: بررسی آمار و مستندات نشان داده است نرخ دانه سویای وارداتی از جانب این گروه گران تر از نرخ دانه وارداتی توسط سایر گروه هاست. بر این اساس این گروه در سال ۱۴۰۳ حدود ۳/۱ میلیون تن (۵۶ درصد کل واردات) دانه سویا را وارد کرده که نرخ آن هم ۵۹۰ یورو در هر تن بوده، این در شرایطی است که ۱۰ شرکت واردکننده دیگر دانه سویا که سهم واردات شان حدود ۶۵۰ هزار تن بوده است، این کالا را با قیمت ۵۶۶ یورو در هر تن وارد کرده اند، به عبارتی این گروه این کالا را ۲۴ یورو در هر تن گران تر از دیگران وارد کرده است.
شهرابی می افزاید: در گذشته شاهد بودیم که برخی افراد برای افزایش قیمت کالاها، در مقاطعی از عرضه آن به بازار خودداری می کردند و بازار گرفتار تنش های جدی می شد، چه تضمینی وجود دارد که این اتفاق در شرایط بحرانی همچون شرایط جنگی رخ ندهد؟ یا فرض نماییم برای این شرکت اتفاقی رخ دهد که برای مدتی قادر به تأمین کالا نباشد، آیا کسی فکر کرده است که در این صورت چه فاجعه ای در کشور رخ می دهد؟
شهرابی با تذکر این که در تمام دنیا با انحصار مقابله می شود، تاکید می کند: این شرکت حدود شش کالا را وارد می نماید که در بعضی انحصار کامل دارد، فقط در بحث روغن حدود ۴۰ درصد سهم بازار در ارتباط با این گروه است. فردی به نمایندگی از این گروه در جلسه ای با حضور مسؤلان وزارت جهاد کشاورزی و فعالان بخش خصوصی مبادرت به توزیع جدولی تحت عنوان «قیمت های پیشنهادی جهت ثبت سفارش و تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز کشور» کرده که در این جدول قیمت پیشنهادی هفت کالایی که گروه مدعی است می تواند با نرخ های پایین تر آنها را وارد کند، ذکر شده است. این کالاها به ترتیب شامل ذرت دامی جنوب، ذرت دامی شمال، کنجاله سویا، جوی دامی جنوب، جوی دامی شمال، روغن آفتاب و روغن پالم است و نام و نشانی از دانه سویا در آن دیده نمی شود! از طرفی بررسی آمار واردات نهاده های دامی نشان دهنده اینست که میانگین ارزبری واردات در گروه مذکور نسبت به سایر واردکنندگان در سالهای اخیر بیشتر بوده است، بعنوان مثال میانگین ارزبری گروه در شش ماهه اول ۱۴۰۳ معادل ۳۲۱ یورو بوده که نسبت به میانگین سایر شرکت ها که رقمی معادل ۲۹۸ یورو بوده، ۲۳ یورو در هر تن بیشتر است.
در نهایت نکته بسیار مهم این است: حالا که بزرگ ترین واردکننده چند قلم از مهم ترین کالاهای اساسی کشور رسما به رئیس جمهور اعلام نموده امکان خرید و تأمین نهاده های دامی را ۵۰ یورو ارزان تر از قیمت های جهانی دارد، چرا وزارت جهاد کشاورزی پس از این مکاتبه و اعتراف رسمی این شرکت، اجازه ثبت سفارش با قیمت بالاتر از نرخ های اعلامی آنرا داده است؟! چرا نسبت به اعلام رسمی و عمومی بزرگ ترین واردکننده کشور در مورد بیش بودهای ارزی چند صدمیلیون یورویی در سالهای گذشته و در زمان حاضر سکوت شده است؟!



منبع:

1404/04/30
10:25:10
5.0 / 5
7
تگهای خبر: تولید , خرید , دستگاه , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳