هشدار کارشناسان درباره ی اجرا نشدن طرح جدید مجلس در عرصه گردشگری
بن ایر: کارشناسان هشدار می دهند که اگر موانع سرمایه گذاری و تقویت زیرساخت ها حل رفع نشود، طرح جدید در عرصه گردشگری هم به سرنوشت قوانین دیگر درآمده و بلااجرا خواهد شد.
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در صورتیکه وزارت میراث فرهنگی و برخی نمایندگان مجلس تلاش می کنند با الحاق موادی به قانون تامین مالی تولید و زیرساخت ها، قسمتی از مشکلات سرمایه گذاری در گردشگری را حل کنند، کارشناسان نسبت به اثربخشی این طرح هشدار می دهند. محمدامین گزار، عضو مرکز پژوهش های مجلس، در گفت و گو با خبرنگار مهر تاکید می کند که طرح ارائه شده بجای حل مسایل گذشته، فقط بازنویسی قوانین اجرا نشده است. او معتقد می باشد اگر مسئله شناسی در تدوین طرح ها جدی گرفته نشود و بخش خصوصی هم در پروسه قانون گذاری مشارکت نداشته باشد، این طرح نیز سرنوشتی مشابه قوانین بلااجرا خواهد داشت.
طرح ارائه شده در مجلس باید ناظر به حل مسئله باشد. در این خصوص دقیق تر توضیح می دهید؟
طرحی که ارائه می شود باید ناظر به مسئله شناسی باشد؛ یعنی مسایل و گره هایی که قبل تر وجود داشته، شناسایی شود و طرح درصدد رفع همان گره ها باشد. اما متاسفانه آن چه در نسخه اولیه این طرح اتفاق افتاده این است که بجای حل مسایل موجود، فقط تکرار مکررات قانونی گذشته با ادبیاتی متفاوت انجام شده است. به عنوان مثال ماده ۲۳ «قانون مدیریت خدمات کشوری» تصریح می کند ایجاد واحدهای گردشگری، درمانی، آموزشی و ورزشی توسط دستگاه های اجرائی ممنوعست مگر با مجوز و تحت نظارت وزارت میراث فرهنگی البته تبصره ای هم دارد. حالا در طرح پیشنهادی، ماده ای آمده که همان حکم را با ادبیاتی متفاوت تکرار کرده و گفته کلیه دستگاه های اجرائی دارای واحدهای گردشگری موظف اند نسبت به گرفتن پروانه بهره برداری از وزارت میراث اقدام نمایند و خدمات واحدهای خودرا در اختیار عموم قرار دهند. این چه تغییری نسبت به قبل ایجاد کرده؟ ما قانونی داشتیم که اجرا نشده؛ حالا همان را باردیگر نوشته ایم. این نمی تواند مسئله گشا باشد. چون نیامدند ببینند که موانع اجرائی شدن آن قوانین چه بوده است.
آیا در روند بررسی، اصلاحاتی روی این مواد صورت گرفته؟
خوشبختانه در کمیسیون تخصصی، ماده مذکور اصلاح گردید. ما گفتیم کلیه دستگاه های اجرائی موضوع ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه کشور، به استثنای نهادهای نظامی، انتظامی و امنیتی موظف اند اگر واحد گردشگری دارند، پروانه بهره برداری از وزارت میراث دریافت نمایند، مدیریت آن واحدها را به اشخاص ذی صلاح دارای مجوز واگذار کنند، و خدمات مازادشان را با اولویت کارکنان دولت، در اختیار عموم قرار دهند. تبصره هایی هم به آن اضافه کردیم، همچون این که قسمتی از درآمد حاصل از واگذاری این واحدها به عنوان کمک هزینه خدمات گردشگری برای کارکنان همان دستگاه درنظر گرفته شود. مشکلات اجرائی که قبلاً بوده را باید حل می شد ولی این کار انجام نشد. این درحالی است که مسئله شناسی آنها خوب بوده است. یکی از اشکالات دیگر این است که طراحان بصورت بطورکامل یک جانبه و تک بعدی به حوزه گردشگری نگاه کرده اند. گویی هیچ اولویت یا دغدغه دیگری در نظام حاکمیتی کشور وجود ندارد و همه منابع باید به گردشگری اختصاص یابد. ما باید اهتمام نماییم ملاحظات سایر دستگاهها را هم لحاظ نماییم. این نگاه سبب می شود که در عمل، طرح ها اجرا نشوند چون سایر دستگاهها احساس می کنند ملاحظات و نیازهایشان نادیده گرفته شده است. تجربه نشان داده خیلی از مواد قانونی قبلی هم به این علت اجرا نشده اند؛ چون فقط از نظر وزارت میراث نوشته شده اند و بطورمثال ملاحظات وزارت جهاد کشاورزی یا دیگر دستگاهها را درنظر نگرفته اند.
مثالی هم از این مساله دارید؟
در ماده ۱۰ این طرح گفته شده صندوق توسعه ملی موظف است سالانه ۱۰ درصد از منابع ریالی هر سال خودرا صرف پرداخت تسهیلات به بخش گردشگری کند. در ظاهر پیشنهاد جذابی است، اما در عمل چالش برانگیز است. چرا؟ چون صندوق توسعه ملی برای پشتیبانی از همه بخش های تولیدی کشور ایجاد شده، نه فقط گردشگری. حالا اگر الزام شود که ۱۰ درصد منابع به یک حوزه خاص اختصاص یابد، سایر حوزه های اولویت دار کشور مثل آب، برق، نفت و پتروشیمی چه می شود؟ تازه این هم در صورتی است که منابع صندوق از محل فروش ارز است، ولی در این ماده گفته شده تسهیلات بصورت ریالی پرداخت گردد، که خودش یک اشکال ساختاری دیگر است. فقط گفته اند گردشگری مهمست و از صندوق توسعه یک چیزی به آن اختصاص دهید.
درباره بندهای مربوط به منابع استانی چطور؟
همین نگاه در ماده ۸ هم دیده می شود. گفته شده شورای برنامه ریزی استانها موظف اند ۱۰ درصد از اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای استان را صرف تقویت زیرساخت های گردشگری کنند. سوال این است اگر این حکم قبل تر هم در قوانین بودجه آمده و اجرا نشده، چرا بجای ریشه یابی دلیلهای اجرا نشدن آن، همان را باردیگر تکرار کرده ایم؟ ما باید برویم ببینیم علت عدم اجرا چه بوده، نه این که فقط بازنویسی نماییم و انتظار داشته باشیم که این دفعه معجزه ای رخ دهد.
روند بررسی این طرح در مجلس در چه مرحله ای است؟
درحال حاضر در کمیته تخصصی مربوط به طرح، مواد درحال بررسی هستند. بعد از جمع بندی در کمیته، طرح به کمیسیون تخصصی می رود و در آنجا با حضور نمایندگان دستگاه های مختلف بحث می شود. اگر کمیسیون به جمع بندی برسد، متن غائی به صحن علنی مجلس ارائه خواهد شد و در صورت رأی نمایندگان، به تصویب می رسد. این فرآیند باید ۷ ماه بطول بیانجامد ولی با سرعتی که پیش می رود کمتر می شود. این اتفاق خوبی بوده است و مسئله شناسی درست انجام شده منتها باید ببینیم چرا می خواهیم زیرساخت توسعه داده شود چون سرمایه گذار خصوصی در ساخت تأسیسات کمک نماید یا این که چرا می خواهیم موانع سرمایه گذاری برداشته شود؟ با این هدف که دست بخش خصوصی باز شود تا مشارکت کند.
نقش بخش خصوصی در این پروسه چگونه بوده؟
متاسفانه هیچ نماینده ای از بخش خصوصی گردشگری در جلسات بررسی این طرح حضور ندارد. ما نه نماینده ای از اتاق تجاری داشته ایم، نه از جامعه هتلداران، نه فعالان اقامتگاه های بوم گردی. این در شرایطی است که وقتی هدف از توسعه زیرساخت و رفع موانع سرمایه گذاری، تسهیل برای بخش خصوصی است، چطور ممکنست بدون مشارکت خود آنها طرح بنویسیم؟
شاید برای حضور جامعه هتلداران توجیه وجود داشته باشد اما نقش اتاق تجاری کجاست؟
از زمانی که تیم جدید در اتاق تجاری مستقر شده اند، تمرکزشان بیشتر بر صنایع دستی و صادرات فرش بوده. البته حمایت هایی هم از بوم گردی و خانه مسافرها داشته اند، اما در عرصه سرمایه گذاری بزرگ مثل هتل سازی، پیشنهاد مشخصی نیاورده اند. بطورمثال در یکی از بندهای پیشنهادی، هتل های چهار و پنج ستاره مشمول معافیت مالیاتی شده اند اما درباره ی بوم گردی یا خانه مسافرها هیچ اشاره ای نشده. این خودش نشان دهنده عدم تعادل در نگاه هاست. در صورتیکه وزارت میراث فرهنگی هم به دلیلهای خاص خود، حضور اتاق را در جلسات محدود کرده بود. این در شرایطی است که به نظر من، این کار باید در درجه اول توسط خود بخش خصوصی پیگیری می شد. اتاق تجاری باید می آمد، می گفت چرا ما در این جلسات حضور نداریم؟ چرا به ما اجازه مشارکت نمی دهید؟ چرا پیشنهادهای ما را نمی شنوید؟ باید کنش گری می کرد، ولی چنین چیزی از طرف اتاق دیده نشد. حالا که کار جلو رفته، برخی تازه فهمیده اند که باید وارد شوند، ولی خب فرصت هایی از دست رفته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب