BonAir
بن ایر

روحی دوباره در جان عمارت مَلِك بوشهر؛

ملک ملک آباد می شود

ملک ملک آباد می شود

بن ایر: بوشهر ایران مهد عمارت ها و خانه های اربابی بسیاری است که بیشتر آنها مربوط به دوره قاجار هستند. نگاهی به این عمارت های کهن نشان میدهد که تمدن آن منطقه در دیرباز تا کنون چگونه بوده است. برخی عمارت ها غبار بی مهری به جانشان نشسته و برخی نامشان پربازدیدترین آمارها را دارد.


حالا که دمی نو در کالبد عمارت مَلک بوشهر دمیده شده به سراغ آن می رویم و از اصالت بنایی می گوییم که روزی به آسمان خراش عصر قجر مشهور بود. عمارت ملک بصورت مجموعه ساختمانی متعلق به یک قرن قبل است. در هشت کیلومتری شهر بوشهر قرار گرفته است و در دوره ی قاجاریه معماران فرانسوی آنرا با مصالح محلی راه اندازی کرده اند و درب و پنجره آن زیر نظر مهندسین فرانسوی تولید شده است.
بنایی اصیل که امروزه رنگی بر رخسارش نمانده و نیاز به مرمت و نگاهِ بیشتری دارد. مرمتی که معمر سال هایی باشد که عمارت ملک خوابگاه نظامیان رضاه شاه شده بود. مرمتی که آلام دوران اشغال از طرف انگلیسی ها را تسکین دهد. آری عمارت ملک تسکین دهنده می خواهد.
در این خصوص با معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان بوشهر به گفت و گو نشستیم.
معاون میراث فرهنگی استان بوشهر در گفت و گو باخبرنگار ایسنا اظهار داشت: عمارت ملک سال ۱۳۹۷ بوسیله مزایده عمومی به بخش خصوصی واگذار شد و از سال ۱۳۹۹ شاهد عملیات مرمت در عمارت ملک هستیم که تا کنون اقدامات استواری بخشی و حفاظتی در مجموعه در حال انجام می باشد و در تلاش هستیم در سال ۱۴۰۲ این عمارت باردیگر به بهره برداری برسد.

عمارت تا مرمت
نصرالله ابراهیمی افزود: مرمت سقف ها و استواری بخشی عمارت انجام گرفته که حدود ۵۵ درصد شاهد پیشرفت فیزیکی مجموعه بوده ایم و هم اکنون نیز اقدامات تاسیساتی و مرمت های چوبی در حال انجام می باشد. داخل کوشک ها و ساختمان های داخلی عمارت ملک برای چندین دهه به محل زندگی افراد کم بضاعت تبدیل گشته بود. افرادی که به عمارت ملک به چشم مامنی امن و پناهی برای ادامه حیات می نگریستند.
ابراهیمی درباب تخلیه سکنه عمارت ملک اظهار داشت: تا کنون دوبار اقدامات حقوقی انجام شده و حکم تخلیه ساکنین عمارت ملک صادر گردیده است، اما به لحاظ رعایت مسائل اخلاقی و فرهنگی ابتدا باید مکان مناسبی برای آنها درنظر گرفته شود و سپس نقل مکان کنند.

سکنه عمارت مَلِک بدون سرپناه نمانند!
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان بوشهر اشاره کرد: اغلب ساکنین عمارت ملک در نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند و با پیگیری های انجام شده درصدد جابه جایی ساکنین هستیم و در بحث جابه جایی به لحاظ اینکه امری اجتماعی است ما نیازمند همکاری همه ارگان ها بخصوص استانداری هستیم که با تامین مسکن چه بوسیله مسکن ملی چه از طرق دیگر این مهم را فراهم سازند.

تخلیه نکردن عمارت مَلِک در گرو رعایت اخلاق اجتماعی
ابراهیمی متذکر شد: حکم تخلیه قسمتی از عمارت ملک نیز صادر شد، اما به لحاظ رعایت قوانین اخلاقی و اجتماعی از طرف شورای تامین استانی به مرحله اجرا نرسید.
ابراهیمی در پاسخ به نگرانی های موجود برای مالکیت عمارت ملک عنوان کرد: عمارت ملک بوشهر در اواخر دوره قاجار در محله بهمنی شهرستان بوشهر تولید شده و در سال ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در تملک سازمان میراث فرهنگی است.

از عمارت اصیل مَلِک بیشتر بدانیم
معاون میراث فرهنگی استان بوشهر درباره ی تاریخچه عمارت ملک اشاره کرد: ۲۱هزار مترمربع مساحت کل عمارت ملک است که شامل بنای شاه نشین به تقریب ۴۰۰۰ مترمربع زیربنا دارد. معماری داخلی عمارت را معماری ایرانی اروپایی تشکیل می دهد که با الهام از معماری فرانسوی است. مصالح مورد استفاده در مجموعه برخی وارداتی و محلی است.

مَلِک، سرد و گرمِ تاریخ را به چشم دیده است
عمارت متعلق به فردی بوشهری به نام محمدمهدی ملک التجار بوده است. وی برای سفر تجاری به کشور فرانسه رفته و در آن جا شیفته معماری فرانسوی می شود و نمونه آنرا در بوشهر پیاده می کند.
این کاخ از طرف متجاوزین انگلیس اشغال شده و بصورت مقر نظامی آنها درآمد. آنها پس از سال ها استقرار در این کاخ با ورشکست شدن ملک التجار لوازم نفیس آنرا با قیمت کم خریداری نموده و با خود بردند.

عمارت مَلِک را باید دید
در تمامی قسمت های معماری عمارت ملک الهامی از عمارت های خارجی گرفته شده است و هدف از ساخت این ساختمان برگزاری جلسات و دیدارهای تجاری بوده است. عمارت ملک بوشهر را نه فقط باید دید بلکه به عمق جان شنید. ملک پر از خاطرات اصیل دورانی است که حرف های زیادی برای گفتن دارد. عمارت ملک را بیشتر ببینیم.
*گفت وگو از فاطمه مرادی



1401/10/18
13:23:06
5.0 / 5
382
تگهای خبر: تولید , خرید , ساختمان , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴